Ma 2022 június 25, Vilmos napja van, holnap János és Pál névnapja lesz.Blu-ray hírek

  HVD hírek  

Az LG új Blu-ray lejátszója webre tereli a szórakozást
A készülék vezeték nélkül kapcsolódik az internetre - így például a YouTube videómegosztó oldalra-, külsõ merevlemezt csatlakoztathatunk hozzá, valamint számítógépünkkel is szinkronizálhatjuk DLNA-n keresztül. A letöltött tartalmakat pedig 1 GB-os belsõ memóriáján tárolja. A BD390-nek köszönhetõen a leendõ tulajdonosok kedvenc online videóikat és Blu-ray filmjeiket már nagyfelbontásban élvezhetik full HD-s tévén. Az LG BD390 a YouTube kapcsolat mellett a legújabb Blu-ray Profile 2.0 szabványra épülõ interaktív BD-Live szolgáltatással kíván a felhasználók kedvében járni, akik a Blu-ray lemezhez kapcsolódó játékokat, filmelõzeteseket tölthetnek le. A BD390 1 GB belsõ memóriával rendelkezik, így közvetlenül a készüléken tárolhatók az online tartalmak.

Az elsõ Toshiba Blu-ray lejátszó
Nagy meglepetést okozott a Toshiba az IFA kiállításra látogató szakmai közönségnek azáltal, hogy standján a számos újdonság mellett Blu-ray termékeket is felsorakoztatott. Lassan két éve már annak, hogy eldõlt a kéklézeres háború, és a HD-DVD-tábor csúfos bukást szenvedett. Ezt követõen a formátum élharcosa, a Toshiba csatlakozott a BDA konzorciumhoz, ám egyéb, ezzel kapcsolatos említésre érdemes eseményre nem derült fény azóta. Most viszont a vállalat lerántotta a leplet elsõ Blu-ray lejátszójáról és ezen szabványt támogató optikai meghajtóval felszerelt laptopjáról. Az asztali player kezeli az 1080p felbontású tartalmakat, és támogatja a DTS-HD, valamint Dolby TrueHD audióformátumokat, sõt az AVCHD, illetve Divx-HD videókkal is megbirkózik. A készülék rendelkezik egy SDHC-bõvítõhellyel és Ethernet-porttal is, melynek köszönhetõen elérhetõvé válik a BD-Live funkció.

A boldogság kék sugara - Blu-ray kombók tesztje
Nagyobb felbontás, gazdagabb kép, jobb minõség. Egyre jobb áron juthatunk HD-megjelenítõkhöz, ugyanakkor az asztali Blu-ray meghajtók ára még kissé borsos. Tesztünkben az elérhetõ árú Blu-ray olvasó / DVD-író kombó meghajtókat vesszük sorra.

Gyönyörû Blu-ray lejátszók a Samsungtól
A CTIA Wireless 2009 rendezvényre kihozta azokat a lejátszókat is a Samsung, amelyeket koncepció szintjén már az idei Consumer Electronic Show (CES) keretében is megmutatott a nagyközönségnek. Az igazán stílusos külsõt kapott Blu-ray lejátszók sokak szívét megdobogtatták már februárban, most pedig még árat is közölt a gyártó. A BD-P3600 és a BD-P1600 lejátszó már az amerikai boltok polcain is megtalálható, az elõbbi 400, az utóbbi 300 dolláros áron elvihetõ. A BD-P4600-t még nem jelentették be hivatalosan, az ígéretek szerint április 19-tõl lesz kapható, méghozzá 500 dollárért. A BD-P4600 változat rendkívül vékony külsõt és fényes burkolatot kapott, hogy minél jobban passzoljon a Samsung Touch of Color LCD HDTV-ihez.

Egyszerûsödik a Blu-ray licencelése
A Sony, partnereivel közösen, az év közepén tervezi bevezetni az új licencelési platformot, amely egyszeri megállót jelentene a Blu-ray termékeket gyártó cégeknek - csökkennek a díjak, ami javíthatja a formátum elterjedésének sebességét. A hivatalos közlemény szerint a Sony, a Panasonic és a Philips már meg is állapodott a részletekrõl, a három jogtulajdonos azonban az év közepétõl fogja csak bevezetni az új rendszert, amely reményeik szerint mindenkinek elõnyös lesz. A megállapodás értelmében egy új, kizárólag a licencelési feladatokra koncentráló céget hoznak létre, amely egy észak-amerikai központtal, valamint kihelyezett ázsiai, európai, illetve dél-amerikai irodával kezdi meg mûködését. A platform lényege, hogy a Blu-ray termékekben érdekelt vállalatok egy kalap alatt szerezhetik be a formátumhoz, valamint az elõdökhöz (DVD és CD) fûzõdõ jogokat. A szóban forgó jogokat birtokló cégeket ezúton hívják meg, hogy (fõ részvényesként és jogtulajdonosként) csatlakozzanak az újonnan megalakuló vállalathoz, a technológiák iránt érdeklõdõk számára pedig a jelenleginél kedvezõbb díjakat és egyszerûbb vásárlási folyamatot ígérnek. Ami a pontos számokat illeti, a Blu-ray lejátszók esetében 9,5 dollárt, az íróknál pedig készülékenként 14 dollárt kérnek majd a gyártóktól, miközben az olvasható lemezek jogdíja 11 cent, az egyszer írható korongok "ára" 12 cent, az újraírható példányok költsége pedig 15 cent lesz.

Minden tekintetben fejlõdött a Sony holografikus adattárolási technológiája
A Sony október végén, egy optikai adattárolási technológiákkal foglalkozó szimpóziumon újabb elõrelépésrõl adott számot a holografikus tárolók fejlesztésében. Az adatsûrûség, azaz közvetve a holografikus médium kapacitásának növelése érdekében több eljárást is bevetettek. Egy kisebb, kártya alakú hordozón demonstrálták, hogyan lehet az adatsûrûséget a korábbi 180 gigabit/négyzethüvelykes érték másfélszeresére emelni. A tárgylencse numerikus apertúrájának növelésével 230 Gbit/négyzethüvelykig jutottak. A holografikus tárolók esetében az adatokat nagyobb blokkokban, úgynevezett lapokban írják fel a hordozóra. Az itt használt kártyára függõlegesen 101, vízszintesen 21 lapot írtak 8, illetve 40 mikronos térközökkel. A második lépésben az egyes lapok kapacitását növelték meg 95-rõl 135 kilobitre, így jutottak el végül a 270 Gbit/négyzethüvelykes értékig.

500 gigabájt egyetlen DVD méretû korongon
A Berlini Mûszaki Egyetem munkatársai egy európai kutatóprogram keretében új fajta holografikus adattárolási eljárást fejlesztettek ki. A megoldás segítségével akár 500 gigabájt adat is elhelyezhetõ egyetlen 12 cm átmérõjû lemezen. A kutatók azonban nem ülnek a babérjaikon, céljuk az 1000 gigabájtos álomhatár elérése. A holografikus adattárolás az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban szerepel a híradásokban. Számos cég vágott bele ilyen projektekbe. Elég csak az izraeli Mempile céget említeni, amely egy olyan optikai adathordozót fejlesztett ki, amely külsõre egy DVD-lemezre hasonlít, méreteiben megegyezik azzal, viszont akár egy terabyte adat tárolására is képes és legalább egyszer írható. Az izraeli vállalat az új terméket stílusosan TeraDiscnek nevezte el.

Több úton halad az optikai adattárolók fejlesztése
A napokban zajlik az Optical Society of America szervezésében egy, az optikai adattárolással kapcsolatos fejlesztések bemutatását szolgáló szakmai konferencia, melyen a már piacon lévő (egyebek mellett Blu-ray, HD DVD) technológiák mellett kiemelt súllyal szerepelnek olyan komoly potenciállal rendelkező eljárások, mint a holografikus adatrögzítés.

Holografikus lemez - hónapokon belül?
Több szakember a HD-DVD és a Blu-ray utódjaként emlegeti a holografikus lemezt, azonban a nyáron bemutatkozó termék és a hozzá kapcsolódó készülékek magas ára miatt lassú lesz az elterjedése. A holografikus lemez technikai jellemzőit böngészve aligha lehet kérdéses, hogy a terméknek van létjogosultsága és amennyiben valóban gyorsan és tömegesen elérhetővé válik, lekörözheti a HD-DVD-t és a Blu-rayt. Elgondolkoztató ugyanakkor, hogy az információs korszakban eleinte elegendőnek tűnt a DVD, most már azonban a HD-DVD és a Blu-ray tárolókapacitása is kicsinek számít. Az új termékek várhatóan júliusban jelennek majd meg, legalábbis az európai piacon. Azonban sokan nem fognak a boltokba rohanni, erről a magas ár gondoskodik. Egy 300 gigabájt tárolására alkalmas, egyszer írható holografikus korong ugyanis 180 dollárba, a megírására képes Tapestry HDS-300R meghajtó pedig potom 18 000 dollárba fog kerülni.

Megjelent a holografikus lemez
Megjelent az adattárolási rendszerek legújabb generációja, a holografikus lemez, amely véget vethet a HD DVD - Blu Ray formátumháborúnak, még mielőtt eldőlne a párviadal. Az InPhase - a tranzisztort, a lézert és több más forradalmi újítást kifejlesztő Bell Labs leányvállalata - és a Hitachi-Maxell japán szórakoztató elektronikai cég által közösen kifejlesztett, Tapestry Disc elnevezésű, 13 centiméter átmérőjű, 3,5 milliméter vastag átlátszó lemez a három dimenziós technológiának köszönhetően 64 DVD-nyi adat hordozására alkalmas, és sokkal nagyobb adatátviteli sebességre képes, mint előző generációs társai.


Humor