HVD Holographic Versatile Disc (HVD) A holografikus adattárolás szinte korlátlan lehetőséget nyújt mind a kapacitás, mind az adatátviteli sebesség terén. 2004 decemberében a technológia fejlesztésében érintett szakemberek konferenciája három különböző holografikus adattároló kifejlesztésében állapodtak meg: ezek a 200 GB tárolókapacitású Holographic Versatile Disc (HVD), a 100 GB-nyi adat tárolására képes Read-only Holographic Versatile Disc (HVD) és a 30 GB-os Holographic Versatile Card (HVC). Ezenkívül létrehoznak majd egy speciális tárolót/házat a 100 GB-os HVD számára, ennek átmérője 12 cm lesz, vagyis ugyanakkora lesz, mint egy hagyományos CD- vagy DVD-lemez átmérője. A hatalmas kapacitás ráadásul valóban nem minden: az adatok írása és olvasása ugyanis az eddig alkalmazott optikai meghajtókkal ellentétben nem sorban, bitről-bitre, egymás után történik, hanem párhuzamosan /Forrás: SG.hu és HWSW/

Dátum: 2007. november 6.
Minden tekintetben fejlõdött a Sony holografikus adattárolási technológiája
A Sony október végén, egy optikai adattárolási technológiákkal foglalkozó szimpóziumon újabb elõrelépésrõl adott számot a holografikus tárolók fejlesztésében. Az adatsûrûség, azaz közvetve a holografikus médium kapacitásának növelése érdekében több eljárást is bevetettek. Egy kisebb, kártya alakú hordozón demonstrálták, hogyan lehet az adatsûrûséget a korábbi 180 gigabit/négyzethüvelykes érték másfélszeresére emelni. A tárgylencse numerikus apertúrájának növelésével 230 Gbit/négyzethüvelykig jutottak. A holografikus tárolók esetében az adatokat nagyobb blokkokban, úgynevezett lapokban írják fel a hordozóra. Az itt használt kártyára függõlegesen 101, vízszintesen 21 lapot írtak 8, illetve 40 mikronos térközökkel. A második lépésben az egyes lapok kapacitását növelték meg 95-rõl 135 kilobitre, így jutottak el végül a 270 Gbit/négyzethüvelykes értékig.
Forrás: Prohardver   Bővebben
Dátum: 2007. június 29.
500 gigabájt egyetlen DVD méretû korongon
A Berlini Mûszaki Egyetem munkatársai egy európai kutatóprogram keretében új fajta holografikus adattárolási eljárást fejlesztettek ki. A megoldás segítségével akár 500 gigabájt adat is elhelyezhetõ egyetlen 12 cm átmérõjû lemezen. A kutatók azonban nem ülnek a babérjaikon, céljuk az 1000 gigabájtos álomhatár elérése. A holografikus adattárolás az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban szerepel a híradásokban. Számos cég vágott bele ilyen projektekbe. Elég csak az izraeli Mempile céget említeni, amely egy olyan optikai adathordozót fejlesztett ki, amely külsõre egy DVD-lemezre hasonlít, méreteiben megegyezik azzal, viszont akár egy terabyte adat tárolására is képes és legalább egyszer írható. Az izraeli vállalat az új terméket stílusosan TeraDiscnek nevezte el.
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2007. május 21
Több úton halad az optikai adattárolók fejlesztése
A napokban zajlik az Optical Society of America szervezésében egy, az optikai adattárolással kapcsolatos fejlesztések bemutatását szolgáló szakmai konferencia, melyen a már piacon lévő (egyebek mellett Blu-ray, HD DVD) technológiák mellett kiemelt súllyal szerepelnek olyan komoly potenciállal rendelkező eljárások, mint a holografikus adatrögzítés.
Forrás: Prohardver   Bővebben
Dátum: 2007. április 25.
Holografikus lemez - hónapokon belül?
Több szakember a HD-DVD és a Blu-ray utódjaként emlegeti a holografikus lemezt, azonban a nyáron bemutatkozó termék és a hozzá kapcsolódó készülékek magas ára miatt lassú lesz az elterjedése. A holografikus lemez technikai jellemzőit böngészve aligha lehet kérdéses, hogy a terméknek van létjogosultsága és amennyiben valóban gyorsan és tömegesen elérhetővé válik, lekörözheti a HD-DVD-t és a Blu-rayt. Elgondolkoztató ugyanakkor, hogy az információs korszakban eleinte elegendőnek tűnt a DVD, most már azonban a HD-DVD és a Blu-ray tárolókapacitása is kicsinek számít. Az új termékek várhatóan júliusban jelennek majd meg, legalábbis az európai piacon. Azonban sokan nem fognak a boltokba rohanni, erről a magas ár gondoskodik. Egy 300 gigabájt tárolására alkalmas, egyszer írható holografikus korong ugyanis 180 dollárba, a megírására képes Tapestry HDS-300R meghajtó pedig potom 18 000 dollárba fog kerülni.
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2007. február 28.
Megjelent a holografikus lemez
Megjelent az adattárolási rendszerek legújabb generációja, a holografikus lemez, amely véget vethet a HD DVD - Blu Ray formátumháborúnak, még mielőtt eldőlne a párviadal. Az InPhase - a tranzisztort, a lézert és több más forradalmi újítást kifejlesztő Bell Labs leányvállalata - és a Hitachi-Maxell japán szórakoztató elektronikai cég által közösen kifejlesztett, Tapestry Disc elnevezésű, 13 centiméter átmérőjű, 3,5 milliméter vastag átlátszó lemez a három dimenziós technológiának köszönhetően 64 DVD-nyi adat hordozására alkalmas, és sokkal nagyobb adatátviteli sebességre képes, mint előző generációs társai.
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2006. szeptember 21.
Háromdimenziós élmények
A színes kijelzõk és a nagyfelbontású képek után a 3D ígérkezik a vizuális technológia következõ nagy forradalmának. A nézõnek minden korábbinál gazdagabb, valósághoz közelibb látványban lesz része. A 3D az otthoni szórakozás mellett más alkalmazásokban (oktatás, medicina, fogászat, légiforgalom-irányítás, stb.) szintén szép jövõ elõtt áll. A szimulációkban vagy a játékiparban már most is elõszeretettel használt technológia, de az elkövetkezendõ idõkben a benne rejlõ lehetõségek még erõteljesebb és szerteágazóbb kiaknázása várható.
Forrás: stb   Bővebben
Dátum: 2006. szeptember 18.
2,5 TB-os merev­le­me­ze­ket ígér a Seagate
A gyártó minden eddiginél nagyobb adatsûrûséget ért el a jelenlegi technológiára alapozva, amellyel az évtized végére ígéretük szerint megháromszorozzák a forgalomba kerülõ merevlemezek kapacitását. A merevlemez 50. születésnapján végre elérhetõ közelségbe került a megújulás, igaz, egyre többen fordítják tekintetüket a holografikus adattárolás felé, mondván, hogy a jó öreg HDD felett már eljárt az idõ.
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2006. augusztus 7.
Közeleg a holografikus adattárolás korszaka
A Hitachi-Maxell az InPhase Technology-val karöltve bejelentette, hogy még az idén elkészülnek a nagykapacitású, holografikus tárolási elvet alkalmazó lemezek elsõ generációjával, melyek 300 gigabájt adat tárolására alkalmasak.
Forrás: PC-World   Bővebben
Dátum: 2006. augusztus 6.
November-decemberben érkeznek a Maxell holografikus lemezei
A Maxell korábbi terveihez híven az idei év vége felé, most pontosított bejelentésük szerint novemberben vagy decemberben, forgalomba hozza elsõ holografikus adattároló lemezeit.
Forrás: Prim-online   Bővebben
Dátum: 2006. augusztus 3.
Holografikus tárolók már 2006-ban
Az elõzetes terveknek megfelelõ ütemben készülnek a gyártók a holografikus elven mûködõ tárolóegységek, illetve a hozzájuk való médiumok piaci bevezetésére, vagyis az elsõ termékek szállítása még ez év vége elõtt megkezdõdik
Forrás: Prohardver   Bővebben
Dátum: 2006. március 27.
Tovább nõ a holografikus tárolás adatsûrûsége
Az optikai adattárolás fejlesztése az elmúlt évben újabb lendületet kapott, köszönhetõen talán annak is, hogy a technológiában érdekelt vállalatok körében két erõs érdekcsoport alakult ki az Optware és az InPhase körül, amelyek már termékeik piacra dobása elõtt igyekeznek magukra irányítani leendõ ügyfeleik figyelmét. Bár a technológia kifejezetten kedvezõ árú adathordozókkal kecsegtet, maguk a készülékek megjelenésükkor még horribilis összegekbe fognak kerülni, így elsõként a professzionális felhasználókat célozzák meg.
Forrás: Prohardver   Bővebben
Dátum: 2006. március 27.
Az InPhase túllépte a holografikus adattárolás álomhatárát
515 Gbit/négyzethüvelyk adatsûrûséget értek el a mérnökök, ez egyetlen DVD felületével számolva több mint 500 gigabájtos tárkapacitást jelenthet.
Forrás: HardwareOC   Bővebben
Dátum: 2006. március 27.
Fél terabájt egyetlen holografikus lemezen
Újabb demonstrációt tartott a holografikus médiát és hozzá illõ meghajtót fejlesztõ inPhase Technologies, az amerikai vállalat újabb áttörést ért el az új médiára írható adatok sûrûsége terén. A további fejlesztésekkel elért 515 gigabit/négyzethüvelykes (64,3 gigabájt/négyzethüvelykes) adatsûrûség lehetõvé teszi, hogy a 12 cm-es holografikus lemezeken 500 gigabájtnyi adatot tároljanak el.
Forrás: HWSW   Bővebben
Dátum: 2006. március 14.
Megszûnt a regisztrátora, elbukta a domainjét...
A vitás .hu domain ügyekben dönteni jogosult ISZT Tanácsadó Testület március 13-án megtartott ülésnapján a hvd.hu domain ügyét tárgyalta meg. A gyorsaság döntött.... A Platax Bt. prioritás nélküli hvd.hu domain név igénylése a regisztrációs rendszerbe 2005. december 24 érkezett be.. A domain név várólistán történõ közzétételét követõen, 2006. január 5-én Huszár Viktor Dénes egyéni vállalkozó nyújtott be kifogást. A panaszossal regisztrátora 2006. január 20-án kötött szerzõdést a név bejegyzésére és a kérelmet a cég 2006. január 26-án rögzítette a regisztrációs rendszerben.
Forrás: DomainABC   Bővebben
Dátum: 2005. december 24.
300GB holografikus lemezek 2006-ban?
Jó néhány cikk jelent már meg a legkülönbözõbb médiákban, de mi is számtalan esetben beszéltünk már a gladiátorharchoz hasonlóan elfajult Blu-ray és a HD-DVD szabványok között folyó háborúról. Sok okos ember sok okosságot hordott már össze a lehetséges eshetõségekrõl, azonban a jóslatok végén mindig ott volt egy rövid, alig észrevehetõ utalás, hogy mindezek csak akkor érvényesek, ha addig meg nem jelenik egy nevetõ harmadik szabvány, amely teljesen ellehetetleníti, a két másikat.
Forrás: HiFiCity.hu   Bővebben
Dátum: 2005. december 12.
Holografikus lemez, te csodás
Mi a titka ennek az elképesztõ adatmennyiségnek?
Forrás: IT.news   Bővebben
Dátum: 2005. november 25.
Egy éven belül ígéri holografikus tárolóját a Maxell
A vállalat ígérete szerint egy éven belül, 2006 második felében szállítják le elsõ holografikus adattárolójukat, amely 300 GB kapacitást kínál. Ezt belátható idõn belül követnék a fejlettebb példányok.
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2005. október 26.
Jövõ nyáron jönnek az Optware holografikus optikai lemezei
A japán Optware bejelentette, hogy egy éven belül, már jövõ nyáron elérhetõk lesznek elsõ generációs holografikus optikai lemezei, melyeket Holographic Versatile Disc (HVD) néven lehet majd megvásárolni az Egyesült Államokban. A japán cég OPTWARE Corporation of America Inc., néven egy egyesült államokbeli leányvállalatot is létrehozott, mely a következõ generációs optikai formátum népszerûsítését végzi majd.
Forrás: HWSW   Bővebben
Dátum: 2005. október 10.
HVD - Holographic Versatile Disc
Egy újabb, még nagyobb kapacitású optikai adattároló jelent meg, amely elnevezésében hasonlít a DVD-re. A Holographic Versatile Disc (HVD) a Digital Versatile Disk (DVD) kifejezés mintájára jött létre. A betûszók hasonlósága nem véletlen, hiszen a HVD is optikai adattároló, mint a DVD, ám holografikus elven alapul.
Forrás: Magyar Rádió   Bővebben
Dátum: 2005. szeptember 8.
A dvd után jön a holografikus lemez
Az Optware Corp. bejelentette, hogy a világon elõször sikeresen rögzített és játszott le digitális mozit a cég kollineáris holografikus adattároló rendszerét használó, fényvisszaverõ réteggel rendelkezõ Holographic Versatile Disc lemezérõl.
Forrás: Index   Bővebben
Dátum: 2005. július 19.
A Toshiba a holografikus adattárolásban látja a jövõt
A HD DVD fõ támogatója már a következõ generációs szabvány örökösösét is kinézte, és a jelek szerint a vállalat a holografikus adattárolókban, pontosabban az Optware által fejlesztett HVD-lemezekben látja a jövõt.
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2005. június 13.
Közeleg a holografikus lemezek szórakoztatóelektronikai alkalmazása
Miközben a Blu-ray Disc és a HD-DVD tábor egyre elmérgesedettebb háborút vív, hogy melyikük formátuma lesz a következõ DVD generáció, a következõ utáni tárolási technológia gyors lépésekkel halad a szórakoztatóelektronikai alkalmazás felé.
Forrás: Hazi-mozi.hu   Bővebben
Dátum: 2005. április 29.
Háromszáz gigabájtot tárol a holografikus lemez
Az Optware által bemutatott tizenkét centiméteres adattároló lemez kétszáz-háromszáz gigabájtnyi adatot képes tárolni. A vállalat azt reméli, hogy 2005 nyarán már kereskedelmi forgalomban is kapható lesz a termék, amely a hagyományos holografikus eszközökkel ellentétben nem két optikát használ, hanem csupán egyet, ugyanis a rögzítéshez és beolvasáshoz használt jelsugarat és a célzósugarat egyetlen lencsével képesek irányítani.
Forrás: Index   Bővebben
Dátum: 2005. április 22.
Folyamatosan növeli holografikus adattároló lemeze kapacitását az inPhase
Az InPhase Technologies folyamatosan fejleszti holografikus rendszerû adattároló megoldása kapacitását: az amerikai National Association of Broadcasters (NAB) 2005 rendezvényen a vállalat bemutatta legújabb prototipusát, mely 50 százalékkal több, 300 gigabájtnyi adatot tárolt el egyetlen 130 mm-es lemezen.
Forrás: HWSW   Bővebben
Dátum: 2005. április 19.
2006-ban érkeznek az elsõ holodiszkek
Többek között videótékák számára lehetnek kedvezõ alternatívák az Inphase vállalat még fejlesztés alatt lévõ termékei. A cég - amelynek a székhelye a Colorado szövetségi állambeli Longmont városában található - már évek óta foglalkozik a holografikus adattárolók és az ezeket olvasni, illetve írni tudó meghajtók kifejlesztésével. A vállalatot négy évvel ezelõtt a Lucent alapította, míg a lemezek készítésénél alkalmazott eljárás alapjait a Bell Labs dolgozta ki. A holografikus adattárolás ennek ellenére olyan kihívások elé állítja a szakembereket, az ipart és az egyetemeket, amelyekre már évtizedek óta keresik a kutatók a válaszokat.
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2005. február 11.
Hat cég létrehozta a Holographic Versatile Disc (HVD) szövetséget
A hat cég által létrehozott HVD Alliance nevû szövetség, az új holografikus lemez piacának megteremtését
Forrás: Hazi-mozi.hu   Bővebben
Dátum: 2005. február 9.
Szövetség a holografikus adattárolók fejlesztéséért
Bár a Blu-Ray- és HD-DVD-lemezek elsõ példányai még meg sem jeletek a piacon, néhány cég már ezen szabványok utódján dolgozik, ami lehetõvé tenné akár 1 TB-os lemezek kifejlesztését.
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2005. február 7.
Idén megjelennek a holografikus lemezek
A terabájtnyi adatot tároló holografikus adattároló lemezek elsõ felhasználói az egészségügyi, gyógyszerészeti és olajipar cégek lesznek, de hamarosan az otthoni felhasználók hozzájuthatnak.
Forrás: Index   Bővebben
Dátum: 2005. február 5.
Több száz film egyetlen lemezen a HVD technológiával
Hat technológiai vállalat, köztük a Fuji egy olyan konzorciumot hozott létre, amely az akár 1 TB kapacitású optikai lemezek elõállítását is lehetõvé tevõ HVD technológia támogatását tûzte ki céljául.
Forrás: HTE.hu   Bővebben
Dátum: 2005. január 24.
Hamarosan megvásárolható lesz az elsõ holografikus adattároló
Átlátszó lemezek, melyek elképzelhetetlenül sok adatot tárolnak? Bélyeg méretû kis plasztiklapocskák, melyekrõl egész estés mozifilmeket nézhetünk meg kifogástalan minõségben? Nem, ez nem a Star Trek egyik epizódjának filmkockája, nem egy galaktikás novella apró kiragadott részlete, hanem a meglepõen közelinek tûnõ jövõ víziója.
Forrás: HWSW   Bővebben
Dátum: 2005. január 7.
Már fejlesztik az új holografikus adattárolókat
Az Optware és az Európai Számítógép-gyártók Szövetségének Nemzetközi Szervezete (Ecma International) jelenleg is azon dolgozik, hogy a sokat ígérõ technika hamarosan nemzetközi ipari szabvánnyá váljon.
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2004. szeptember 7.
A világ elsõ holografikus lemezre rögzített filmje
Az Optware Corp. bejelentette, hogy a világon elõször sikeresen rögzített és játszott le digitális mozit a cég kollineáris holografikus adattároló rendszerét használó Holographic Versatile Disc
Forrás: Hazi-mozi.hu   Bővebben
Dátum: 2003. január 14.
2005-ben érkeznek az 1 terabyte-os holografikus adattárolók
A holografikus adattárolási megoldások, így többek közt HDS (Holographic Data Storage) médiák fejlesztésével foglalkozó Polight Technologies Limited képviselõi bejelentették, hogy a cég rendkívül fontos áttörést ért el fejlesztési munkálatai kapcsán, melynek eredményeképpen egy lépéssel közelebb kerültünk az akár 1 TB, vagyis 1000 GB adatot is tárolni képes, hagyományos, 12 centiméter átmérõjû optikai adattároló lemezek kereskedelmi bemutatkozásához.
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2002. október 23.
Rendben folynak az 1 TB-os Holodisc fejlesztései
A Cambridge-i székhelyû Polight Technologies a napokban bejelentette, hogy 5,4 millió dollárt kapott arra, hogy folytassa a Holodisc, vagyis egy CD méretû, háromdimenziós holografikus elven mûködõ adattároló megoldás fejlesztési munkálatait. A cég munkatársai elmondták, hogy a Holodisc fejlesztései a legnagyobb rendben folynak, ami konkrétan azt jelenti, hogy amennyiben továbbra is minden a tervek szerint halad, akkor a Holodisc akár már két éven belül megjelenhet a kereskedelmi forgalomban. A fejlesztõk elmondása szerint egyetlen Holodisc lemezen 500 GB - 1 TB adat lesz eltárolható, ...
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2002. április 8.
Láthatáron a holografikus adattárolás
Különbözõ források szerint a jövõ héten az egész számítástechnikai szakma Las Vegas-ra fog figyelni, ugyanis az elkövetkezõ napokban a kaszinók városában rántják majd le a leplet a jövõ adattárolási technológiájáról, melynek érdekessége, hogy az adatok tárolását három dimenzióban valósítja meg.
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2001. május 15.
Háttértár ragasztószalagból
Egy német kutató által kifejlesztett technológiával közel tíz gigabájos kapacitású háttértárolóvá alakítható egy tekercs ragasztószalag. Steffen Noethe a holografikus adattárolás elméleti módszerét alkalmazta a feltekert ragasztószalagon. A szalag lézerrel írható, és gyorsabban olvasható mint a merevlemezek - a rajta tárolt adatok a szalag letekerésével megsemmisíthetõek. A ragasztószalagot gyártó Tesa azt ígéri, hamarosan piacra dobja az új adattárolási technológiát.
Forrás: Index   Bővebben
Dátum: 2001. február 2.
Az InPhase holografikus adattárolási megoldást fejleszt
A Lucent Technologies most jelentette be, hogy létrehoztak egy új vállalkozást, az InPhase Technologiest, melynek elsõdleges feladata az lesz, hogy nagy kapacitású, holografikus elven mûködõ adattárolási megoldásokat és rendszereket fejlesszen ki.
Forrás: SG.hu   Bővebben
Dátum: 2000. június 5.
Száz éve született Gábor Dénes
A holográfia atyja, a lapos színes tévé képcsövének konstruktõre, a kommunikáció-elmélet úttörõje, egy analóg számítógép megalkotója
Forrás: Index   Bővebben
Szűrés
Cikkek száma:  38
Megjelenítendő:
   -től
   . cikkig
Keresés
Kulcsszó:
 
Cikkek
¤Minden tekintetben fejlõdött a Sony holografikus adattárolási technológiája
¤500 gigabájt egyetlen DVD méretû korongon
¤Több úton halad az optikai adattárolók fejlesztése
¤Holografikus lemez - hónapokon belül?
¤Megjelent a holografikus lemez
¤Háromdimenziós élmények
¤2,5 TB-os merev­le­me­ze­ket ígér a Seagate
¤Közeleg a holografikus adattárolás korszaka
¤November-decemberben érkeznek a Maxell holografikus lemezei
¤Holografikus tárolók már 2006-ban
¤Tovább nõ a holografikus tárolás adatsûrûsége
¤Az InPhase túllépte a holografikus adattárolás álomhatárát
¤Fél terabájt egyetlen holografikus lemezen
¤Megszûnt a regisztrátora, elbukta a domainjét...
¤300GB holografikus lemezek 2006-ban?
¤Holografikus lemez, te csodás
¤Egy éven belül ígéri holografikus tárolóját a Maxell
¤Jövõ nyáron jönnek az Optware holografikus optikai lemezei
¤HVD - Holographic Versatile Disc
¤A dvd után jön a holografikus lemez
¤A Toshiba a holografikus adattárolásban látja a jövõt
¤Közeleg a holografikus lemezek szórakoztatóelektronikai alkalmazása
¤Háromszáz gigabájtot tárol a holografikus lemez
¤Folyamatosan növeli holografikus adattároló lemeze kapacitását az inPhase
¤2006-ban érkeznek az elsõ holodiszkek
¤Hat cég létrehozta a Holographic Versatile Disc (HVD) szövetséget
¤Szövetség a holografikus adattárolók fejlesztéséért
¤Idén megjelennek a holografikus lemezek
¤Több száz film egyetlen lemezen a HVD technológiával
¤Hamarosan megvásárolható lesz az elsõ holografikus adattároló
¤Már fejlesztik az új holografikus adattárolókat
¤A világ elsõ holografikus lemezre rögzített filmje
¤2005-ben érkeznek az 1 terabyte-os holografikus adattárolók
¤Rendben folynak az 1 TB-os Holodisc fejlesztései
¤Láthatáron a holografikus adattárolás
¤Háttértár ragasztószalagból
¤Az InPhase holografikus adattárolási megoldást fejleszt
¤Száz éve született Gábor Dénes