blu-ray BLU-RAY DISC (BD) : Egy új, a DVD-knél lényegesen nagyobb kapacitású, többször írható formátumú lemez, amelyet az alkalmazott kék lézer technológiáról neveztek el Blu-ray disc-nek. A Blu-ray discet 2002 elején kilenc gyártó (Hitachi, LG, Matsushita, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, Thomson) együttmûködésével jelentették be. A Blu-ray nem mûsoros adathordozónak, hanem felvevõ formátumként indult és napjainkig is ez a válfaja elterjedt. Kifejlesztésére azért volt szükség, mert a DVD nem teszi lehetõvé a sok helyen már bevezetett és egyre népszerûbb HDTV adás felvételét, amelynek a jelenleg elterjedt PAL és NTSC szabványnál nagyobb felbontású, progresszív és váltottsoros változata is van. A HDTV mûsor rögzítéséhez adatátviteli sebesség a DVD-k maximumának több mint háromszorosa. A Blu-ray által biztosított komoly elõny, hogy amíg az elérhetõ legjobb képminõséget kihasználva egy DVD-re maximálisan egy óra mûsort lehet rögzíteni, ugyanilyen adatátviteli sebességgel egy Blu-ray lemezre akár 5-6 óra felvehetõ. A tervek szerint számítógépes adatok rögzítésére sem készítik fel, annak ellenére, hogy a kék lézert használó meghajtók majd a számítógépekben is elkerülhetetlenül megjelennek. A Blu-ray lemezeket nem lehet lejátszani a jelenlegi DVD-játszókban és meghajtókban. A kisebb pitek és a kék lézer miatt új lejátszóra vagy meghajtóra lesz szükség a Blu-ray lemezek fogadásásra. /Forrás: Házimozi-enciklopédia/

Dátum: 2009. szeptember 25.
Az LG új Blu-ray lejátszója webre tereli a szórakozást
A készülék vezeték nélkül kapcsolódik az internetre - így például a YouTube videómegosztó oldalra-, külsõ merevlemezt csatlakoztathatunk hozzá, valamint számítógépünkkel is szinkronizálhatjuk DLNA-n keresztül. A letöltött tartalmakat pedig 1 GB-os belsõ memóriáján tárolja. A BD390-nek köszönhetõen a leendõ tulajdonosok kedvenc online videóikat és Blu-ray filmjeiket már nagyfelbontásban élvezhetik full HD-s tévén. Az LG BD390 a YouTube kapcsolat mellett a legújabb Blu-ray Profile 2.0 szabványra épülõ interaktív BD-Live szolgáltatással kíván a felhasználók kedvében járni, akik a Blu-ray lemezhez kapcsolódó játékokat, filmelõzeteseket tölthetnek le. A BD390 1 GB belsõ memóriával rendelkezik, így közvetlenül a készüléken tárolhatók az online tartalmak.
Forrás: stb   Bõvebben
Dátum: 2009. szeptember 4.
Az elsõ Toshiba Blu-ray lejátszó
Nagy meglepetést okozott a Toshiba az IFA kiállításra látogató szakmai közönségnek azáltal, hogy standján a számos újdonság mellett Blu-ray termékeket is felsorakoztatott. Lassan két éve már annak, hogy eldõlt a kéklézeres háború, és a HD-DVD-tábor csúfos bukást szenvedett. Ezt követõen a formátum élharcosa, a Toshiba csatlakozott a BDA konzorciumhoz, ám egyéb, ezzel kapcsolatos említésre érdemes eseményre nem derült fény azóta. Most viszont a vállalat lerántotta a leplet elsõ Blu-ray lejátszójáról és ezen szabványt támogató optikai meghajtóval felszerelt laptopjáról. Az asztali player kezeli az 1080p felbontású tartalmakat, és támogatja a DTS-HD, valamint Dolby TrueHD audióformátumokat, sõt az AVCHD, illetve Divx-HD videókkal is megbirkózik. A készülék rendelkezik egy SDHC-bõvítõhellyel és Ethernet-porttal is, melynek köszönhetõen elérhetõvé válik a BD-Live funkció.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2009. április 22.
A boldogság kék sugara - Blu-ray kombók tesztje
Nagyobb felbontás, gazdagabb kép, jobb minõség. Egyre jobb áron juthatunk HD-megjelenítõkhöz, ugyanakkor az asztali Blu-ray meghajtók ára még kissé borsos. Tesztünkben az elérhetõ árú Blu-ray olvasó / DVD-író kombó meghajtókat vesszük sorra.
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2009. április 2.
Gyönyörû Blu-ray lejátszók a Samsungtól
A CTIA Wireless 2009 rendezvényre kihozta azokat a lejátszókat is a Samsung, amelyeket koncepció szintjén már az idei Consumer Electronic Show (CES) keretében is megmutatott a nagyközönségnek. Az igazán stílusos külsõt kapott Blu-ray lejátszók sokak szívét megdobogtatták már februárban, most pedig még árat is közölt a gyártó. A BD-P3600 és a BD-P1600 lejátszó már az amerikai boltok polcain is megtalálható, az elõbbi 400, az utóbbi 300 dolláros áron elvihetõ. A BD-P4600-t még nem jelentették be hivatalosan, az ígéretek szerint április 19-tõl lesz kapható, méghozzá 500 dollárért. A BD-P4600 változat rendkívül vékony külsõt és fényes burkolatot kapott, hogy minél jobban passzoljon a Samsung Touch of Color LCD HDTV-ihez.
Forrás: PC fórum   Bõvebben
Dátum: 2009. február 27.
Egyszerûsödik a Blu-ray licencelése
A Sony, partnereivel közösen, az év közepén tervezi bevezetni az új licencelési platformot, amely egyszeri megállót jelentene a Blu-ray termékeket gyártó cégeknek - csökkennek a díjak, ami javíthatja a formátum elterjedésének sebességét. A hivatalos közlemény szerint a Sony, a Panasonic és a Philips már meg is állapodott a részletekrõl, a három jogtulajdonos azonban az év közepétõl fogja csak bevezetni az új rendszert, amely reményeik szerint mindenkinek elõnyös lesz. A megállapodás értelmében egy új, kizárólag a licencelési feladatokra koncentráló céget hoznak létre, amely egy észak-amerikai központtal, valamint kihelyezett ázsiai, európai, illetve dél-amerikai irodával kezdi meg mûködését. A platform lényege, hogy a Blu-ray termékekben érdekelt vállalatok egy kalap alatt szerezhetik be a formátumhoz, valamint az elõdökhöz (DVD és CD) fûzõdõ jogokat. A szóban forgó jogokat birtokló cégeket ezúton hívják meg, hogy (fõ részvényesként és jogtulajdonosként) csatlakozzanak az újonnan megalakuló vállalathoz, a technológiák iránt érdeklõdõk számára pedig a jelenleginél kedvezõbb díjakat és egyszerûbb vásárlási folyamatot ígérnek. Ami a pontos számokat illeti, a Blu-ray lejátszók esetében 9,5 dollárt, az íróknál pedig készülékenként 14 dollárt kérnek majd a gyártóktól, miközben az olvasható lemezek jogdíja 11 cent, az egyszer írható korongok "ára" 12 cent, az újraírható példányok költsége pedig 15 cent lesz.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2009. február 16.
Több Blu-ray film ára is csökken
Egy éve annak, hogy a HD DVD kapitulált a Blu-ray elleni harcban, mely a nagyfelbontású mozgóképeket hordozó optikai adattárolók piacáért folyt. A Sony természetesen elégedett volt a gyõzelemmel, de talán még õk sem gondolták, hogy az új formátum terjedése ennyire lassú lesz. A bejelentések értelmében a Blu-ray Disc Association (BDA) sikeresnek titulálja a Blu-ray eddigi eredményeit, melyet azzal próbálnak alátámasztani, hogy a DVD-nél jobb ütemben terjed. Ez kétségtelenül igaz, hiszen a formátum startja óta tíz és fél millió lejátszó talált gazdára, ami jobb eredmény a DVD kezdeti terjedéséhez viszonyítva. A probléma csupán annyi, hogy a két és fél éves fennállása ellenére is csak 8%-os a Blu-ray piaci részesedése. Az elemzõk elmondása alapján ez rendkívül gyenge teljesítmény az iparágban. A szakértõk nyilatkozatai szerint dicséretre méltó a Sony és a BDA pozitív hozzáállása, azonban biztosra veszik, hogy a formátum mögött álló befektetõk kudarcként értékelik a Blu-ray eddigi teljesítményét. Az elemzések alapján drasztikus árcsökkentések nélkül képtelenség elérni az elõzetesen kitûzött célokat. A gondokat természetesen a BDA is érzi, az elmúlt hetekben több film árát is drasztikusan csökkentették, így némelyik alig kerül többe a DVD-s kiadásoknál. Természetesen ez a lépés messze nem elég a sikerhez, mivel a Blu-ray-lejátszók még mindig drágák a nagyközönség számára. A friss adatok alapján az Egyesült Államokban átlagosan 150, míg Európában 200 dollárt kérnek értük. A szakértõk úgy gondolják, hogy a gazdasági válság kiteljesedésének következtében a 100 dollár körüli árszabás lenne az ideális az olcsóbb készülékeknek. A Sony egyelõre nem tervez ilyen mértékû árcsökkentést, de minden bizonnyal komoly tárgyalások folynak a piaci részesedés növelése érdekében.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2008. november 8.
Nagyot eshet a Blu-ray ára
Az ABI Research friss elõrejelzésében arról ír, hogy az ünnepek és az év vége közeledtével a piacon jelentõs áresésre számíthatunk, legalábbis ami a Blu-ray lejátszókat illeti. Bár néhány modell most is meglehetõsen kedvezõ, akár 200 dollár körüli áron kapható, a helyzet még korántsem ideális, ezt pedig a gyártók maguk is látják. Éppen ezért tovább csökkenthetik az árakat, illetve új funkciókkal gazdagíthatják termékeiket, hogy elkerüljék a nagyobb esést. Elemzõk arra számítanak, hogy jelentõsebb árcsökkenés esetén a lejátszók akár a 150-200 dolláros szintet is elérhetik a tengerentúlon, ami már kellõen alacsony ahhoz, hogy a szélesebb tömegek is meggondolják a generációváltást. Igaz, néhány második vonalbeli és korábbi modell jelenleg is 200 dollár körül tanyázik, az igazi nagymenõk azonban eddig igyekeztek elkerülni az értékelhetõ csökkenést. Ehelyett inkább online videóletöltésekkel egészítették ki a készülékeket, mivel ez megfelelõ indoknak tûnt ahhoz, hogy a korábbi szinten tartsák az egyes típusok árait.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2008. november 7.
Blu-ray technológiával javít a zenei CD-ken a Sony
Az úgynevezett Blu-spec CD-k a Blu-ray lemezeknél alkalmazott gyártási technológiával készülnek és a jelenleginél audiolemezeknél jobb hangminõséget tesznek lehetõvé. Elõnyük továbbá, hogy teljesen kompatibilisek az audio-CD-kre vonatkozó Red Book szabvánnyal. Folyamatosan felbukkannak olyan hírek, hogy a különbözõ cégek a zenei CD utódját keresik. A Sony évekkel ezelõtt a MiniDiskkel próbálkozott, azonban az nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket és a hagyományos CD-lejátszókkal nem kompatibilis Super Audio CD (SACD) sem igazán terjedt el. Emellett komoly problémát jelentenek az alkalmazott digitális másolásvédelmek és az egymással korántsem kompatibilis különbözõ formátumok. A Sony éppen ezért úgy döntött, hogy nem valami újat fejleszt ki, hanem a már jól bevált technológiákat ötvözi. Az eredmény egy, a Red Book szabványnak megfelelõ audiolemez, amely ugyanakkor elsõsorban hangminõségi szempontokból eltér elõdjeitõl. Az új diszkek készítésére a Sony kéklézeres berendezéseket használt, mivel azok a gyártó állítása szerint jobban hûthetõk és a segítségükkel jobb Master-CD-k gyárthatók. Az elsõ Blu-spec CD-k Japánban idén december 24-én jelennek meg. A Sony Music Japan összesen 60 különbözõ albumot dob piacra az új adathordozón, a többségük klasszikus mû, például Beethoven 9. szimfóniája. A Blu-ray technológiával készített zenei CD-k ára kicsit magasabb lesz a hagyományos társaikénál, de a jobb hangminõség kárpótolhatja majd az embereket a felárért. A Sony azt reméli, hogy sikerül meggyõznie a kiadókat a váltásról és a Blu-spec CD-k világszerte elterjedhetnek, valamint valódi alternatívát jelenthetnek az online terjesztéssel szemben.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2008. augusztus 12.,
500 GB egyetlen Blu-ray lemezen
A Pioneer legutóbb egy 16 rétegû, 400 gigabájtos modellt mutatott be, most azonban a fél terabájtos változaton is dolgozik. A rossz hír, hogy a termék csak 2-4 év múlva kerül piacra. Noha sokan kitartanak amellett, hogy a DVD még hosszú ideig szolgálja majd õket, a HD DVD és a Blu-ray már viszonylag régen jelen vannak a piacon - bár a jelenidõ inkább csak az utóbbira, a Sony formátumára érvényes. A Blu-ray-lemezek attól függõen, hogy egy- vagy kétrétegûek, 25, illetve 50 gigabájtos kapacitással érhetõek el; azonban egyelõre még sok helyen - köztük hazánkban sem - nem terjedtek el igazán.
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2008. augusztus 1.
Sony: a Blu-ray három éven belül letaszíthatja a DVD-t a trónról
A formátumháború lezárását követõen a kezdeti lassú felfutási idõszak után drámai mértékben felgyorsulhat a Blu-ray szabvány térnyerése -- az új generációs, kék lézeres optikai adattárolórendszer hamar utat tör magának az otthoni szórakoztatóelektronika világába, rövid idõn belül felülkerekedve nagy múltú elõdjén, a DVD-n is. Legalábbis így látja a helyzetet az Egyesült Államokban zajló piaci folyamatokat értékelve a Sony Pictures Home Entertainment ázsiai alelnöke, Tim Meade. A Sony filmkiadó leányvállalatánál úgy látják, hogy tíz filmes adathordozóból két éven belül minden negyedik már Blu-ray lesz, 2011-re pedig felülkerekedhetnek a kék lézeres lemezek a jelenleg még behozhatatlannak tûnõ elõnyben lévõ DVD-ken. Az eladások felfutása két tényezõnek köszönhetõ a Sony szerint: a lejátszók ára folyamatosan csökken, miközben a filmkiadók választékában egyre több Blu-ray kiadvány jelenik meg (az Egyesült Államokban eddig 650 filmet adtak ki Blu-ray-en). A szórakoztatóelektronikai eszközök piacán tehát -- legalábbis a Sony szerint -- hamar domináns formátum válhat a Blu-ray-bõl, korábbi piackutatások alapján azonban a számítógépes adattárolásnál csak késõbb következhet be a DVD trónfosztása. Az iSuppli Storage Market Tracker 2008 elsõ negyedéves kiadása szerint idén mintegy 5 millió Blu-ray meghajtó kerül számítógépekbe, ami közel hatszorosa a tavalyi 894 ezernek -- ezek a számok nem tartalmazzák a nem számítástechnikai célú meghajtókat, mint például az önálló videolejátszókat és a PlayStation 3 konzolt.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2008. július 7.
16 rétegû, 400 GB-os Pioneer Blu-ray lemez
A Pioneer egy olyan Blu-ray kéklézeres optikai lemezt fejlesztett ki, amely 16 adattároló rétegen összesen 400 gigabájt adatot képes raktározni. A japán elektronikai vállalat mérnökeinek a már forgalomban lévõ lemezeken is megtalálható, 25 GB-os rétegekbõl sikerült tizenhatot úgy egymás fölé/alá elhelyezniük, hogy mindegyikük egyforma mértékben, megbízhatóan olvasható maradt. A prototípus egyelõre csak olvasható, azonban a cég sajtóközleménye szerint az írható változat sem várat már magára sokáig. A nagy kérdés azonban az, hogy az új, extrém kapacitású optikai lemezek kompatibilisek-e a jelenleg használt Blu-ray technológiával? Nos, a sajtóközlemény szerint megvan ennek a lehetõsége, azonban ez nagy valószínûséggel csak azt fogja jelenteni, hogy a tizenhat-rétegû lemezekhez kifejlesztett készülékek kezelni tudják majd az egy- és kétrétegûeket is, ugyanakkor a régebbi Blu-ray meghajtók és lejátszók már nem biztos, hogy képesek lesznek erre az új lemezekkel.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2008. június 3
Blu-ray filmekbe integrált reklám
Úgy tûnik, hiába várta sok felhasználó, hogy sikerül elfogadható megoldást találni az egyre több reklám jelentette problémára. A rossz hír, hogy a hirdetések már a legújabb technológiákban is megjelennek. Ahogy a 21. századi népmondás tartja: a reklámfolyamot néha megszakítja néhány percnyi film vagy egy rövid híradó. S valóban, gyakran bosszankodnak amiatt az emberek, hogy túl sok reklámmal és termékajánlóval tömik a fejünket. Félõ, hogy mindez a jövõben is így marad, csak annyi változik, hogy a hirdetések célzottak lesznek, kifejezetten a mi érdeklõdési körünkbe tartozó területeket fognak érinteni. A Sony mérnökei egy olyan módszert találtak ki, amely mind a reklámozók, mind pedig a felhasználók számára elfogadható lehet. Az elképzelések szerint a BD Live szolgáltatásnak köszönhetõen ugyan lesznek interaktív hirdetések a Blu-ray filmeken, azonban ezeket annyira finoman és harmonikusan próbálják majd integrálni a mûvekbe, hogy szinte fel se tûnjenek a nézõknek. A konszern már élesben be is mutatta a rendszert. Martin Scorsese A tégla címû filmjét módosították és a különleges változat egyik jelenetében egy fiú ült egy étteremben. Az eredeti verzióban a pult elõtte üres volt, a speciális változatban viszont a BD Livenak köszönhetõen hirtelen felbukkant az egyik sarokban egy doboz energiaital. A termék diszkréten megbújt a háttérben, nem volt hivalkodó, sem zavaró, ugyanakkor aki akarta, észrevehette. A Sony szerint mindez bármelyik jelenetben megvalósítható. A fotókat a központi szerverrõl lehet letölteni és bármely tetszõleges jelenetben, illetve helyen elhelyezhetõk a kért idõpontban és idõtartamig.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2008. május 25.
Blu-ray rohamra készülnek a gyártók
A DigiTimes ezúttal arról adott hírt, hogy több nagyobb gyártó is az olvasók, illetve a kombó meghajtók széleskörû alkalmazására készül. Erre még az idén sort kerítenek, vagyis 2008 vége elõtt elterjedhetnek a Blu-ray formátumot támogató olvasók. Elsõ körben ezek az olcsóbb megoldások kapnak prioritást, hiszen az írók jóval többe kerülnek. A BD-ROM, illetve a BD Combo (BD-ROM és DVD+RW/-RW) meghajtók a megfizethetõ, mainstream kategóriás asztali számítógépekben is helyet kaphatnak, amennyiben kellõ számú gyártó támogatja majd az erre irányuló elképzeléseket. A beszámoló szerint az ODD-gyártók körébõl a Pioneer emelkedik ki, hiszen ezen cég igen pozitívan áll most a kérdéshez. Hasonlóképpen vélekedik a Hitachi-LG Data Storage, illetve a Lite-On is, ez utóbbi például a harmadik negyedévben tervezi piacra dobni saját olcsó olvasóját. Az igazi dömping tehát az õsszel indulhat.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2008. május 5.
Robbanászszerû növekedés elõtt a Blu-ray, de a DVD marad az úr
Robbanásszerû terjedés elõtt állnak a következõ generációs optikai meghajtók, melyek harcát a Blu-ray nyerte, ugyanakkor szó nincs a DVD felváltásáról - ezt mutatják legalábbis az iSuppli által gondozott legfrissebb táblázatok. A Blu-ray dominanciájától vezérelve a következõ generációs optikai meghajtók szállításai meredek pályán futnak fel. Az iSuppli becslése szerint idén mintegy 5 millió ilyen, többségében Blu-ray meghajtó kerül számítógépekbe, ami több közel hatszorosa a tavalyi 894 ezernek - a számok láthatóan nem tartalmazzák a nem számítástechnikai célú meghajtókat, mint például az önálló videolejátszókat és a PlayStation 3 konzolt. Az ezt követõ három év során gyakorlatilag évente megduplázódik a leszállított Blu-ray meghajtók mennyisége, így 2011-ben megközelíti a 39 milliót, becsli az iSuppli, majd 2012-vel már az 58 milliót ostromolja majd, a számítógépes meghajtókból származó bevétel pedig több mint harmincszorosára növekszik és 4,5 milliárd dollárt tesz majd ki az akkorra nagyjából 20 milliárdosra duzzadó PC ODD (optical disk drive) világpiacon - 23,1 százalékos részesedéssel szemben a jelenlegi 1 százalékkal. Érdekesség még, hogy az iSuppli szerint az adoptációt elsõsorban a notebookok fogják húzni, nem pedig az asztali gépek, ami vélhetõen elõbbiek magasabb átlagos eladási árának teherbírása is magyaráz, majd 2010-et követõen az is, hogy a notebookpiac méretében felülmúlja az asztali gépekét.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2008. május 03.
Hiába gyõzött a Blu-ray
Bár a HD DVD bukásával a Blu-ray lett a formátumháború gyõztese, és a piac egyedüli ura, a Sony formátuma cseppet sem lett népszerûbb. Noha a gyártó joggal várhatta volna, hogy a kereslet növekszik a technológia iránt, a gyõzelem óta mindössze 2%-kal emelkedtek a Blu-ray-eszközök eladásai. Sokak szerint mindennek az oka, hogy a legtöbben egyelõre a DVD-vel is megelégednek.
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2008. április 8.
Lelassul a Blu-ray árcsökkenése
A friss becslésekben alig 30 százalékos mérséklõdésre számítanak az év végéig a Blu-ray meghajtók esetében. A folyamat lassulása nem a Sony egyeduralmának, hanem a komponensek drágulásának köszönhetõ.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2008. április 4.
Rohamosan nõ a Blu-ray Disc népszerûsége
A HD-lejátszóval ellátott háztartások száma átlépte a tízmilliós határt az Egyesült Államokban, ezzel együtt a DVD helyére pályázó, a formátumháborúból gyõztesen kikerülõ Blu-ray technológia egyre népszerûbb mind a tengerentúlon, mind Európában. Az új lemezszabvány tehát a formátumháború lecsengése után szép reményekkel vághat neki a jövõnek, bár nem lesz olyan könnyû dolga, mint anno a DVD-nek volt – mutatnak rá elemzõk. A médiatrendeket kutató Interpret most közzétett, közvélemény-kutatáson alapuló elemzésébõl kiderül, hogy az elsõdleges célcsoportnak számító, 18-54 éves korosztályban tízbõl hat amerikai tisztában van vele, hogy mit takar a Blu-ray márkanév, ami ahhoz képest, hogy két évvel ezelõtt – amikor az új HD-lemezek és -lejátszók a nagyobb tömegek számára elõször váltak elérhetõvé – gyakorlatilag senki nem volt képben, jelentõs eredménynek számít. Ez az arány a fejlett, nyugat-európai és ázsiai országokban egyelõre valamivel rosszabb: Nagy-Britanniában a megkérdezettek 56, Németországban 49, Franciaországban 30 százaléka és – ami kissé meglepõ – a japánoknak csupán alig a fele (45 százalék) ismerte fel a Blu-ray nevet.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2008 március 28.
9 millió eladott Blu-ray film
A Nem vénnek való vidék címû film sikere kilenc millióra emelte az eladott Blu-ray lemezek számát. Most hogy a Blu-ray formátum gyõzedelmeskedett, nem játszanak nagy szerepet a lemezeladások, azonban az piackutató vállalatok továbbra is vizsgálják az eladási adatokat. A Blu-ray eladások igazán csak az év elejétõl kezdtek megindulni. A Hollywood in Hi-Def értesülései szerint az év elsõ 11 hetében összsen 3 millió lemez talált gazdára. Ha ilyen ütemben gyorsulnak az eladások, akkor 2008 végére ez elérheti a 15 milliós értéket. Összehasonlításképpen 2007-ben csupán 6 millió darab kelt el. Mivel mostmár nem kockázatos befektetni egy Blu-ray lejátszóba, ezért egyre több vásárló kacsingat a nagyfelbontású HD Blu-ray tartalmak felé. Ráadásul a lejátszók köre is egyre bõvül, olcsóbb és funkciógazdagabb termékek kerülnek a piacra.
Forrás: stb   Bõvebben
Dátum: 2008. március 23.
DivX-támogatással csábítanak a Blu-ray gyártók
Több gyártó is DivX-támogatással egészítette ki saját asztali Blu-ray lejátszóit, amibõl a szakértõk arra következtetnek, hogy valós igényekre számítanak ezen a téren és a kodek tovább erõsítheti helyzetét.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2008. március 14.
A formátumháború után emelkednek a Blu-ray lejátszók árai
A HD DVD visszavonulása nem tett jót a készülékek árának, a formátumháború lezárulása után minden Blu-ray lejátszó drágább lett.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2008. március 7.
Blu-rayt építene az Xboxba a Microsoft
A Financial Times legfrissebb számában hírül adta, hogy a Microsoft tárgyalásokat folytat a gyõztes kéklézeres formátumot fejlesztõ Sonyval egy Blu-ray meghajtó Xbox 360-as konzolhoz való legyártásáról.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2008. február 29.
Az elsõ külsõ Blu-ray olvasó
A Lite-On és a Philips bemutatta az elsõ Blu-ray formátumú külsõ olvasót. Úgy látszik a vállalatok egyre bátrabban állnak elõ Blu-ray fejlesztésekkel, mióta véget ért a Blu-ray gyõzelmével a formátumháború. A Lite-On DX-401S névre keresztelt modell 4-szeres sebességgel képes lejátszani a Blu-ray lemezeket. Az egyrétegû DVD-ket 12-szeresen, a kétrétegût 8-szorosan, a CD lemezt pedig maximum 32-szeresen olvassa. Az egység 2008 második negyedévében várható, egyelõre még ismeretlen áron. A vállalat kínálatában jelenleg a belsõ Blu-ray olvasók 150 dollár körüli áron kaphatók.
Forrás: stb   Bõvebben
Dátum: 2008. február 27.
Sony: Blu-ray 2.0 lejátszók
A Toshiba veresége után a Sony zöld utat adott a Blu-ray 2.0 szabványt támogató asztali lejátszók bemutatásának. Januárban még csak a prototípusok készültek el, most azonban bemutatták a végleges változatokat. Egészen pontosan két új asztali készülékrõl van szó, amelyek a BDP-S350 és BDP-S550 jelzést kapták. A számozás ismerõs lehet, hogy a cég a mostanában divatos módszert választotta és egy ötvenessel toldotta meg a már kapható változatok típusjelét. Ezúttal részletes technikai ismertetõt és pontos árakat is kaptunk, így lássuk, pontosan mivel is újít a cég a nagy felbontású piacon. A két új készülék támogatja a BonusView (kép a képben funkció) és BD-Live technológiákat, ez utóbbi kezelésére az S550 1 GB-os háttértárolóval egészült ki. Mindkét lejátszó 1080/60p felbontást kezel 24p True Cinema minõségben, természetesen beolvassák a hagyományos DVD-tartalmakat is, ez utóbbiakat pedig akár 1080p felbontásban is élvezhetjük a HDMI-kimenet és megfelelõ HDTV-készülék megléte esetén. Ezek az újdonságok a mozinál is jobb élményt hoznak el otthonainkba - jelentette ki magabiztosan Chris Fawcett, Sony Electronics Home Product Division marketingért felelõs alelnöke.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2008. február 25
A letöltések megölhetik a Blu-rayt
A Blu-ray tábor megnyerte a háborút a HD DVD-vel szemben, de lehet, hogy ez semmit sem jelent. Két piaci elemzõ cég, a Gartner és az iSuppli is arra figyelmeztet, hogy a Blu-ray lemezek hamar eltûnhetnek, ha a felhasználók úgy döntenek, hogy inkább az internetrõl szerzik be a nagy felbontású tartalmakat. Az iTunes, Amazon és más online filmboltok az elmúlt években jelentõsen bõvítették a videotartalom-kínálatukat. David Carnevale, az iSuppli alelnöke szerint a médiaterjesztés fizikai eszközökön hamarosan a múlté lehet. Tovább ronthatja a Blu-ray lemezek elterjedésének esélyeit, ha az áruk nem fog gyorsan csökkenni és más cégek nem kezdenek el ilyen formátumú lejátszókat gyártani.
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2008. február 19.
Toshiba: nincs tovább HD DVD
Ahogy azt már sokan sejtették, a Toshiba némi hezitálás után bejelentette a HD DVD pályafutásának végét. Gyõzött a Sony és a Blu-ray, minden nyitva áll a nyugodt HD-korszak elõtt. A Toshiba ma hivatalos közleményben jelentette be, hogy a jövõben nem folytatják a HD DVD termékek népszerûsítését, gyártását és értékesítését. Eszerint már márciusban leállnak a gyártósorok, addig pedig fokozatosan csökkentik a kibocsátást, hogy a jövõ hónap végére már teljesen beszûnjön a lemezek sokszorosítása és a lejátszók elõállítása. A cég ígérete úgy hangzik, hogy a meglévõ termékek támogatása nem szûnik meg, a korán döntésre jutó vásárlókat tehát nem hagyják cserben. Ehhez kapcsolódik az a hír, miszerint a Microsoft már dolgozik a Blu-ray és az Xbox 360 konzol összeházasításán, házon belül már el is készültek egy átalakított asztali példánnyal, így nyilván nem kell sokat várni a külsõ meghajtók hivatalos megjelenésére.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2008. február 16.
Véget ér az új DVD-k háborúja
Felhagy a HD DVD formátum fejlesztésével a Toshiba - adta hírül honlapján az NHK, japán közszolgálati mûsorszóró. Ezzel a lépéssel teljessé vált a Blu-ray gyõzelme a nagyfelbontású DVD-k piacán. Piaci elemzõk szerint a Toshiba több százmillió dolláros veszteséget könyvelhet el az elbukott formátum miatt. A hírek szerint a cég piacon tartja a meglévõ HD DVD lejátszóit, de az új szolgáltatások és technológiák fejlesztésével teljesen felhagy. A Toshiba nemcsak az Egyesült Államokban vesztette el a következõ generációs optikailemez-formátumok közti harcot, ahol az utolsó nagy áruházlánc, a Wal-Mart pénteken hátrált ki a HD DVD mögül, de a cég hazai piacán sem remekelt. A japán közszolgálati adó adatai szerint a nagyfelbontású eszközök kilencven százaléka a Hitachi, Sony és Panasonic cégek által fejlesztett Blu-ray technológiát használja.
Forrás: Origo.hu   Bõvebben
Dátum: 2008. január 29.
A Blu-ray győzött, a Toshiba csak az időt húzza
A Gartner piackutató cég szerint a Blu-ray az utóbbi időszakban olyannyira megerősödött, hogy hiába a HD DVD árcsökkentések, 2008 végére eldől a harc. A neves piackutató szokatlanul élesen fogalmaz, és kijelenti, hogy a Toshiba árcsökkentési akciója csak haszontalan ellenállás a HD DVD forgalmának fellendítésére. Az eddigi óvatos értékelések helyett most megszületett az első, mérvadó elemző tollából származó, határozott kimenetelt konkrét dátummal párosító jóslat. A Gartner ráadásul nem is egy kényelmesen távoli időpontba, hanem a nagyon is belátható idei év végére teszi a helyzet tisztázódását, a Blu-ray győzelmét. Az értékelők helyzetén nagyban könnyített, hogy a Warner hirtelen, senki által sem várt húzással az év elején lemondott a HD DVD támogatásáról, és a kettős formátumú kiadások helyett már csak a Blu-ray verziókat dobja piacra. Erre reagált igen gyorsan a Toshiba, a HD DVD rendkívüli árcsökkentésével. A Gartner elemzése ellenére a kép talán mégsem olyan tiszta. A Microsoft például eddig a HD DVD mellett állt ki, mivel Xbox 360-asának helyzetét nehezítené a Sony formátumának egyeduralkodóvá válása. Az más kérdés, hogy ez a kiállás meglehetősen elméleti és lanyha, míg a múlt heti Taipej-i játékvásáron a Sony Blu-ray játékainak száma meghaladta a 100-at, a Microsoft csak igen lassan kezd bele saját HD DVD fejlesztései beindításába. A kérdés azonban mindenképpen az, melyik formátum éri el először a kritikus tömeget, ahol hirtelen átbillen a mérleg, akár csak lelki értelemben, hiszen ha egy rendszerre rásütik, hogy vesztes, megállíthatatlanul hanyatlásnak indulhat.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2008. január 29.
Újgenerációs DVD-k: olcsóbb Blu-ray, halálán a HD DVD?
Január elején írtunk arról, hogy a Consumer Electronics Show-ra idõzítetten a Warner bejelentette: elkötelezi magát a Blu-ray mellett. Alig egy héttel a bejelentést követõen a felhasználók is igazodtak a Warner lépéséhez: az új vásárlók zöme már hanyagolta a HD DVD-t, és helyette inkább Blu-ray lejátszókat vett a boltokban. Ezt még azt sem tudta ellensúlyozni, hogy a Toshiba drámai mértékben lecsökkentette az alapkészülékek árait - ez az intézkedés ugyanis késõn jött ahhoz, hogy befolyásolja január második hetének eladásait. Így tehát a január 12-ével végzõdõ héten az amerikai piac 90 százalékát tudhatta magáénak a Sony üdvöskéje, olvasható az NPD Group piackutató cég elemzésében. Kapcsolódó hír, hogy a Sony a minap jelentette be: a lejátszókban, meghajtókban található író/olvasó fej a fejlesztéseknek köszönhetõen nem csak kisebbé vált a korábbi komponensekhez képest, de az ígéretek szerint az egyszerûsödõ gyártási költségek miatt olcsóbb is lett. A technológia társtulajdonosa és egyben a fejek legnagyobb elõállítója, a japán Nichia Corporation közlése szerint a kéklézer tokozása immáron három milliméternél is vékonyabb, aminek köszönhetõen nem csak kevesebb anyagot igényel egy-egy darab legyártása, hanem olyan alkalmazási területek elõtt is megnyílik az út, amelyek eddig elérhetetlenek voltak. Például hordozható lejátszók hozhatók létre általa, vázolt fel egy terjeszkedési lehetõséget a japán cég.
Forrás: Terminal.hu   Bõvebben
Dátum: 2008. január 28.
Csökkent a Blu-ray modulok mérete
A miniatürizálásnak köszönhetõen jönnek a kisebb és olcsóbb lejátszók. Miközben a Blu-ray szépen lassan elpusztítja a konkurens HD-DVD-t, a Sony-nak sikerült a Blu-ray író/olvasó modult jelentõsen lekicsinyíteni, ennek köszönhetõen hamarosan jönnek a kisebb és olcsóbb meghajtók. Az új modulok mindössze 3 milliméter vastagok, így valószínûleg hamarosan elérhetõk lesznek a noteszgépekbe építhetõ Blu-ray írók és olvasók. Emellett a gyártástechnológia is leegyszerûsödött, sõt az új 3 milliméter vastag modulok képesek a szerves adathordozó réteggel készített Blu-ray lemezek olvasására is. Ez azért nagy újdonság, mert ilyen lemezeket hagyományos, DVD-korongokat elõállító gyártósorokon is lehet készíteni, ez nyilván tovább csökkenti a lemezek és a filmek árát.
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2008. január 21.
A HD-lemezek forgalmán is látszik a Warner Blu-ray exkluzivitásának hatása
Komoly hatással volt a lemezeladásokra a Warner január elejei bejelentése, miszerint Blu-ray exkluzívvá válik a kiadó. A rendezvényt követõ héten átlagosan több mint ötszörösre növekedett a különbség a két rivális formátumú lemezek eladási mennyisége között. A Nielsen adatai szerint a január 13-át követõ héten eladott HD-lemezek 85 százaléka Blu-ray, 15 százaléka pedig HD-DVD volt az Egyesült Államokban. (...) Bennfentes vélemények szerint a következõ hetekben a Paramount is lépni fog, és egyes vélemények szerint az ünnepi szezonra már csak a Blu-ray marad majd talpon.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2008. január 13.
A pornóipar is a Blu-ray mellett dönt?
A Consumer Electronics Show mellett párhuzamosan megrendezett AVN Adult Entertainment Expo (AEE) kiállításon a Digital Playground amerikai kiadó képviselõje bejelentette, hogy idén jelentetik meg utoljára mûveiket HD-DVD lemezeken. Joone, a cég alapítója és rendezõje részleteket nem akart elárulni, azonban azt elmondta, hogy a döntésükben közre játszott a Warner bejelentése. Ez azonban csak meggyorsította az elhatározásukat, ugyanis egy ideje mindenképpen a Blu-ray mellett tették le a voksukat. Az eladási adatok biztatóak, hiszen az elsõ Blu-ray korongon megjelent alkotásukból, a január 4-én piacra dobott Pirates címû filmbõl máros kétszer annyi fogyott, mint a HD-DVD-s változatból. A szakember szerint a siker titka elsõsorban abban keresendõ, hogy nagyon sok PlayStation 3 tulajdonos vásárolta meg a filmet. A Digital Playgorund a sikeres kezdés után februárban hat alkotást jelentet majd meg Blu-ray változatban is és az új Blu-ray megjelenések aránya hamarosan elérheti majd a havi 16-ot. Blu-ray korongon havonta ennyi mûvet egyetlen hollywoodi kiadó sem dob jelenleg piacra. A siker másik titka, hogy minden mû régiókódmentes.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2008. január 8.
Sony: itt az olcsó Blu-ray
Egyelőre még csak egy belső PC-s olvasó képében, ám végre a Sony részéről is megérkezett az olcsó Blu-ray, amely a cég termékei közül elsőként töri át a 200 dolláros határt. Hivatalosan is bajban a Toshiba? A Sony saját oldalán is közzétette az új, BDU-X10S jelzésű meghajtó részleteit, amelyből kiderül, hogy az egyaránt támogatja a Blu-ray, a korosodó DVD, valamint a már-már szinte elfeledett CD-szabványokat. A vállalat jól láthatóan igyekszik még egy lapáttal rátenni a Warner bejelentése által okozott kavarodásra, amelynek eredményeként eldőlhet a nagy felbontású formátumok versenye.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2008. január 5.
Átállt a Warner - máris nyert a Blu-ray?
Warner Brothers meglepõ húzással feladta a HD DVD-vel kapcsolatos terveit és átállt a Sony táborába. A Blu-ray ezzel már a piac 70 százalékát kaparintotta meg és szakértõk szerint végéhez közeledik a formátumháború. Bombaként robbant a hír a világhálón, miszerint a Warner stratégiát és partnert váltott és a nagy felbontású formátumok közül immár a Blu-ray mellett teszi le voksát. Ezzel a Sonyt juttatja helyzetbe, míg a rivális Toshiba a maga szabványával igen súlyos csapást szenvedett el. Sokak szerint ezt már nem is tudja kiheverni és könnyen a Betamax sorsára juthat, amely szintén a filmek hiánya miatt halt ki.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. december 28.
Vékony noteszgépekbe szánt Blu-ray-írót mutatott be a Panasonic
Tovább miniatürizálja noteszgépekbe szánt optikai meghajtóit a Panasonic: a 7 mm-es DVD-író után - mely többek között a Toshiba szupervékony M500 noteszgépét gazdagítja - megérkezett a mindössze 9,5 mm vékony Blu-ray-írója is. Sõt, a meghajtó nem csak Blu-ray-lemezeket, de DVD-ROM médiákat és a CD-lemezeket is kezeli. Az ultrahordozható noteszgépekbe, 12-14 hüvelykes, könnyû noteszekbe szánt meghajtóval 2x-es sebességgel írhatjuk az egy- és kétrétegû BD-R lemezeket, 1x-es sebességgel a BD-RE újraírható médiákat. A készülék emellett a DVD-lemezekkel is elboldogul, az összes ma használt formátum között a DVD-RAM lemezeket is kezeli. Természetesen a DVD mellett a CD-írás sem maradhatott le a képességek listájáról.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2007. november 22.
Sony: A Blu-Ray-é lesz a végsõ diadal
Howard Stinger, a Sony vezérigazgatója, aki korábban még azon a véleményen volt, hogy egy helyben toporog a HD-háború, most már biztos benne, hogy a Blu-Ray végül gyõzedelmeskedni fog. Elmondása szerint a formátum rendelkezik az ehhez szükséges léptékkel és lendülettel, annál is inkább, hogy olyan filmstúdiók kizárólagos támogatásával is rendelkezik, mind a Disney, a Fox, az MGM és a Lionsgate. A Warner Brothers Blu-Ray és HD DVD formátumban is kiadja az alkotásait, míg a HD DVD-hez mindössze az Universal és a Paramount ragaszkodik kizárólagosan. Stinger hozzátette még azt is, hogy a Blu-Ray egyszerûen jobb, nem csak azért, mert a HD DVD 30 GB-jával ellentétben 50 GB-ot bír el, de azért is, mert sokkal jobban védhetõ is a rajta tárolt tartalom, és ez vonzó lehet a filmstúdiók számára. Ami pedig a minõséget illeti, rámutatott, hogy még Steven Spielberg is ragaszkodik hozzá, hogy a filmjei Blu-Ray-en maradjanak. Stinger mindezt úgy összegezte, hogy a Blu-Ray nem az olcsóbb, hanem a jobb formátum.
Forrás: stb   Bõvebben
Dátum: 2007. november 14.
A legolcsóbb PC-s megoldások egyike lehet a Lite-On Blu-ray olvasója
A világ elsõ PC-be építhetõ Blu-ray olvasójaként hirdeti decemberben piacra kerülõ új optikai egységét a Philips Lite-On Digital Solutions (Lite-On). A gyártó új kék lézeres olvasója bizonyos tekintetben valóban piacelsõ, ebben a szegmensben legalábbis eddig még egyetlen gyártó sem állt elõ olyan megoldással, mely a támogatott médiumok egyikére sem képes adatot rögzíteni. A Lite-On szerint a DH-401S típusjelzést viselõ olvasó ezért számottevõen olcsóbb lehet, mint a kék lézeres lemezek olvasására és vörös lézeres adathordozók (CD-k, DVD-k) írására alkalmas kombó egységek. Az újdonság csakugyan olcsón; 199 dolláros (ez átszámítva nagyjából 35 000 forint) ajánlott fogyasztói áron debütálhat a tengerentúlon, ráadásul ennyi pénzért a beépítéshez szükséges kellékek (csavarok, kábel) mellé a filmek PC-s lejátszásához szükséges Cyberlink PowerDVD programot is megkapja majd a vásárló.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2007. november 01.
Következõgenerációs Blu-ray-lejátszó a Panasonictól
Mint arról korábban beszámoltunk, a BD Profile frissülése hardveres változtatásokat is megkövetel, így elképzelhetõ, hogy az eddig megjelent Blu-ray-lejátszók a jövõben használhatatlanok lesznek. A Samsung lejátszója, amely már támogatja az új szoftveres frissítést, késik, és csak decemberben kerül a piacra. Most úgy tûnik, hogy a Samsungot a versenyben megelõzi a Panasonic.
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2007. október 25.
Az idei mérleg: vezet a Blu-ray
Legalábbis az Egyesült Államokban, ahol a legfrissebb felmérés szerint a Sony formátuma kétszeresen szárnyalta túl az olcsóbb riválist. A Toshiba ezalatt tagadja, hogy integrált HD DVD-t kap az Xbox 360. A Home Media Research, a Home Media Magazine piackutató részlege az idei adatok, vagyis az elsõ kilenc hónap összesített adatait áttekintve arra a következtetésre jutott, hogy jelenleg a Blu-ray áll nyerésre a nagy felbontású formátumok versenyében. A különbség jól észrevehetõ, mivel a tengerentúlon a Sony tábora kétszer annyi kiadványt tudott értékesíteni, mint a nagy rivális Toshiba és annak szövetségesei.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. október 19.
Két Disney Blu-ray film egy áráért
Disney most minden egyes megvásárolt Blu-ray filmje mellé ad egy másikat ingyen, ajándékba. A Blu-ray formátum bástyájának tekinthetõ Disney egy különleges promóciót indított a nagyfelbontású filmjei között. Azok, akik megvásárolnak egy Disney filmet Blu-ray lemezen, választhatnak egy másikat teljesen ingyen. A promócióban számos film vesz részt, többek között a két Karib-tenger kalózai, az Apocalypto, A tökéletes trükk, a Deja Vu és a Híd Terabithia Földjére. Az egyet-fizet-kettõt-kap akció az Amazon.com oldalán már mûködik, illetve számos hagyományos boltban is él már.
Forrás: stb   Bõvebben
Dátum: 2007. október 11.
Blu-ray-t minden laptopba!
A Sony és a NEC vegyesvállalata piacra dobta elsõ laptopokhoz készült Blu-ray meghajtóját. Az Optiarc BC-5500A csak olvasni képes a következõ generációs formátumot, viszont képes CD-t és DVD-t is írni: DVD+-R/RW, dual layer DVD+-R, DVD-RAM és CD-R/RW. A cég állítása szerint már most is lehet kapni az új meghajtójukat és nagyjából 240 eurót kell érte kifizetni.
Forrás: stb   Bõvebben
Dátum: 2007. október 10.
Sony: 4x-es belsõ Blu-ray PC-hez
A Sony némi adósságot törlesztett a számítógéptulajdonosok felé - novemberben megjelenik a második generációs PC-s Blu-ray író, amelynek révén 45 perc alatt írhatunk tele egy dupla rétegû korongot. A BWU-200S pontosan ebben tér el elõdeitõl, hiszen azok mindössze 2x-es írási sebességet biztosítottak és olykor a korábbi szabványokkal sem birkóztak meg teljes mértékben. A 4x-es sebesség az írási idõ felezését jelenti, hiszen korábbi mintegy 90 percre, azaz másfél órára volt szüksége annak a kivételes helyzetben lévõ magánszemélynek, aki már most dupla rétegû Blu-ray lemezekkel játszadozik.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. október 6.
Hitachi - kompatibilis 100 GB-os Blu-ray
A Hitachi nem az elsõ gyártó, amely extrém kapacitású Blu-ray korongokat ígér, a kompatibilitás terén viszont az élre törhetnek, hiszen ígéretük szerint készülõ négyrétegû fejlesztésük nem igényel majd új lejátszókat. A cég a CEATEC JAPAN 2007 elnevezésû kiállításon mutatta be készülõ fejlesztésének prototípusát, amely négy rétegével összesen 100 GB adatot tárol el egyetlen korongon. Az újdonság nem is ez, hiszen emlékezhetünk a TDK 100, illetve 200 GB-os terveire, ám a Hitachi azt ígéri, hogy az új korongok nem igényelnek majd speciális hardvert, vagyis akár a jelenlegi lejátszókban is beolvashatjuk õket.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. október 3.
Ontják magukból a Blu-ray lemezeket a Sony gyárai
A DADC-nél elkészült a tízmilliomodik kétrétegû Blu-ray Disc, miközben a teljes gyártott mennyiség már meghaladja az ötvenmilliós darabszámot.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2007. szeptember 21.
Olcsó Blu-ray a Pioneer és a Mitsubishi fejlesztõitõl
A két gyártó bejelentette, hogy sikerült elkészíteniük az optikai korongok szerves adathordozó réteggel érkezõ olcsó változatát, amely azonban nem kompatibilis a jelenleg kapható lejátszók nagy részével. A teljes nevén LTH (Lot to High) Blu-ray korong a Pioneer és a Mitsubishi Chemical Media több évig tartó közös fejlesztõmunkája révén készült el, hiszen a két gyártó még 2004-ben döntött az olcsó változat kidolgozása mellett. Ebben a munkában a CD és DVD-lemezeknél már hasznosított tudásra alapoztak, a cél az volt, hogy mindezt a Blu-ray szabvány esetében is alkalmazzák. A törekvést most siker koronázta, ám az új változat kompatibilitási problémákat okoz a meglévõ lejátszók esetében.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. szeptember 12.
Négy új Blu-ray lejátszó a Sonytól
A Sony jelezte, hogy novemberben négy újabb asztali Blu-ray felvevõt dob piacra, egyelõre kizárólag Japánban. Az új példányok már a dupla rétegû korongok írásával is elboldogulnak. A Sony japán oldalán megjelent közleményben megtaláljuk a négy készülék pontos elnevezését, valamint egy részletes összehasonlító táblázatot az egyes lejátszók által támogatott funkciókról. Eszerint az asztali család új tagjai novemberben jelennek meg a boltok polcain, ám azt még nem döntötték el, hogy a többi régióban mikor dobják majd piacra a sorozatot jelentõsen kibõvítõ újdonságokat. A zászlóshajó a BDZ-X90 jelzésû készülék lesz, amely a dupla rétegû BD-R és RE lemezek írásával is megbirkózik, támogatja az 1080p60 és p24 felbontásokat (60, illetve 24 képkocka másodpercenként) és 500 GB-os belsõ merevlemezzel, illetve arany bevonatú HDMI-csatlakozóval érkezik. A BDZ-L70 egyedül az 1080p24 felbontást támogatja a kettõ közül, merevlemeze 320 GB-os, az arany bevonatú HDMI itt is megtalálható. A BDZ-T70 egyedül a hagyományos HDMI-csatlakozóban tér el társától, míg a BDZ-T50 merevlemeze már csak 250 GB-os. A legdrágább változat ára 1750 dollár körül alakul.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. szeptember 1.
Újabb tagokkal bõvült a Blu-ray tábor
A Heise német hírportál tudósításából kiderült az is, hogy a Blu-ray Disc Szövetség képviselõi bejelentették, hogy számos európai filmstúdió pártolt át hozzájuk. Az egyik ilyen cég az eddig a HD DVD Promotion Group európai partnerének számító francia Studio Canal, amely a jövõben mind a két formátumon megjelenteti filmjeit. Szintén a BDA táborához csatlakozott a német Universum, a China Huala Group és a China Film Group is.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. augusztus 29.
Gran Turismo 5 Prologue Blu-ray-en is
Eddig még nem volt teljesen tiszta, hogy pontosan milyen formában kapjuk majd kézhez a Gran Turismo 5 elõzetes verzióját, a Prologue-ot, ma azonban ez is tisztázódott. A játék nem csak a PlayStation Network-rõl lesz letölthetõ, hanem hagyományos kiadásban, Blu-ray-en is napvilágot lát, így azok is jól járnak, akik ténylegesen a polcon szeretnék látni a Prologue-ot. Ez alapján azonban úgy tûnik, hogy téves volt a GameSpot pár nappal ezelõtti, és már akkor is kissé meglepõ állítása, hogy az ötven kocsit és nyolc pályát tartalmazó ízelítõ ingyenes lesz, hiszen a korongot feltehetõen nem fogják ajándékként utánunk hajítani az üzletekben. Éppen ezért úgy néz ki, hogy vélhetõen ezúttal is egy csökkentett árú kiadással kell majd számolnunk, mint anno a negyedik rész esetében.
Forrás: stb   Bõvebben
Dátum: 2007. augusztus 15.
Heavenly Sword: 10 GB hanganyag
Hogy mi minden fér egy Blu-ray lemez-re? Mondjuk tíz gigabájtnyi hanganyag - a Ninja Theory PlayStation 3-as akciójátéka, a Heavenly Sword ugyanis ennyivel dolgozik. Lássuk, hogy mit takar ez a rengeteg adat: három és fél órányi zenét, 4500 sor dialógust, másfél órányi beszédet az átvezetõ jelenetekhez tizenegy (!) nyelven, és természetesen a különféle hangeffekteket. Mindez tehát azt jelenti, hogy a játéknak még a hanganyaga sem férne rá egy kétrétegû DVD-re - az már persze más kérdés, hogy ha a készítõk akarnák, akkor nagy valószínûséggel sikerülne, igaz, a közel egy tucat nyelvrõl akkor minden bizonnyal le kéne mondanunk, ami az importálást preferálók számára nagy szívfájdalom lenne. Tom Covin, a Ninja Theory audióért felelõs embere elmondta, hogy azért öltek a játék ezen elemébe ennyi idõt, mert a zene és a hang rendkívül közvetlen, és pillanatok alatt képes kifejezni különféle érzéseket. A Heavenly Sword szeptember huszonnyolcadikán kerül a boltokba, és aki esetleg még nem tette, az mindenképp próbálja ki a nemrégiben megjelent rövidke demót.
Forrás: stb   Bõvebben
Dátum: 2007. augusztus 15.
Heavenly Sword: 10 GB hanganyag
Hogy mi minden fér egy Blu-ray lemez-re? Mondjuk tíz gigabájtnyi hanganyag - a Ninja Theory PlayStation 3-as akciójátéka, a Heavenly Sword ugyanis ennyivel dolgozik. Lássuk, hogy mit takar ez a rengeteg adat: három és fél órányi zenét, 4500 sor dialógust, másfél órányi beszédet az átvezetõ jelenetekhez tizenegy (!) nyelven, és természetesen a különféle hangeffekteket. Mindez tehát azt jelenti, hogy a játéknak még a hanganyaga sem férne rá egy kétrétegû DVD-re - az már persze más kérdés, hogy ha a készítõk akarnák, akkor nagy valószínûséggel sikerülne, igaz, a közel egy tucat nyelvrõl akkor minden bizonnyal le kéne mondanunk, ami az importálást preferálók számára nagy szívfájdalom lenne. Tom Covin, a Ninja Theory audióért felelõs embere elmondta, hogy azért öltek a játék ezen elemébe ennyi idõt, mert a zene és a hang rendkívül közvetlen, és pillanatok alatt képes kifejezni különféle érzéseket. A Heavenly Sword szeptember huszonnyolcadikán kerül a boltokba, és aki esetleg még nem tette, az mindenképp próbálja ki a nemrégiben megjelent rövidke demót.
Forrás: stb   Bõvebben
Dátum: 2007. augusztus 13.
Halott felett aratott gyõzelmet a kék lézer
Idén elõször fordult elõ, hogy világszerte több Blu-ray és HD DVD kiadvány fogyott, mint mûsoros VHS szalag. Egyelõre meglehetõsen lassú léptekkel halad elõre a következõ generációs, kék lézeres technológiára alapozó optikai adattároló-szabványok térhódítása, ám miközben az esztendõ elsõ felében a Blu-ray és HD DVD technológiák mögött álló érdekcsoportokat lekötötte a rivalizálás, a kék lézer szép csendben gyõzelmet aratott.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2007. augusztus 3.
Hitachi: digitális videokamerák Blu-ray lemezekkel
A Hitachi augusztus végén mutatja be két új digitális videókameráját, amelyek már az új blu-ray technológiára rögzítik a felvételeket. Az elõször Japánban, majd késõbb Észak-Amerikában is forgalomba kerülõ digitális videokamerákba az új, 8 centiméter átmérõjû Blu-ray Diskek kerülnek majd, amelyeken 7,5 GB adatot lehet tárolni. A DZ-BD70 kizárólag a lemezre, míg társa, a DZ-BD7H a Blu-ray Disken túl még 30 GB merevlemezre is tud rögzíteni. Az egyik oldalán újra-írható felületû Blu-ray lemezre egy teljes órányi, rendkívül jó minõségû (1920 pixel x 1080 pixel) videófelvétel rögzíthetõ. A hibrid változat további 4 óra magas minõségû felvétel rögzítésére alkalmas. A Blu-ray MPEG4 tömörítési rendszerrel dolgozik, de a kamerák a hagyományos MPEG2 formátumú videók DVD-lemezre történõ felvételére is alkalmazhatók. A kamerák 10-szeres optikai zoommal és egy 2,7 arasznyi LCD-kijelzõvel szereltek.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. augusztus 3.
Hitachi: digitális videokamerák Blu-ray lemezekkel
A Hitachi augusztus végén mutatja be két új digitális videokameráját, amelyek már az új blu-ray technológiára rögzítik a felvételeket. Az elõször Japánban, majd késõbb Észak-Amerikában is forgalomba kerülõ digitális videokamerákba az új, 8 centiméter átmérõjû Blu-ray Diskek kerülnek majd, amelyeken 7,5 GB adatot lehet tárolni. A DZ-BD70 kizárólag a lemezre, míg társa, a DZ-BD7H a Blu-ray Disken túl még 30 GB merevlemezre is tud rögzíteni. Az egyik oldalán újra-írható felületû Blu-ray lemezre egy teljes órányi, rendkívül jó minõségû (1920 pixel x 1080 pixel) videófelvétel rögzíthetõ. A hibrid változat további 4 óra magas minõségû felvétel rögzítésére alkalmas. A Blu-ray MPEG4 tömörítési rendszerrel dolgozik, de a kamerák a hagyományos MPEG2 formátumú videók DVD-lemezre történõ felvételére is alkalmazhatók. A kamerák 10-szeres optikai zoommal és egy 2,7 arasznyi LCD-kijelzõvel szereltek.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. július 5.
A hazai piacra tekintve is a Blu-raynek áll a zászló
Lapunk hasábjain többször írtunk már a DVD-t leváltó optikai formátumok között dúló harcról, amely a Blu-ray javára látszik eldõlni. De mi a helyzet Magyarországon? A boltokat elborítják a HD-Ready matricás laposkijelzõs tévék, de vajon kapni-e itthon nagyfelbontású anyagok lejátszására alkalmas készülékeket, illetve hozzájuk való Blu-ray vagy HD DVD formátumú filmeket? (...) A lejátszók azonban nem érnek semmit lemezek, lejátszható tartalom nélkül. A helyzet sajnos itt már közel sem olyan rózsás, mint a lejátszók esetében. A Media Marktban HD DVD filmet csupán hat darabot találhatunk, a Blu-ray formátumúakból bár bõvebb a kínálat, a DVD-dömpinghez szokott vásárlónak a néhány tíz film igen szegényesnek tûnhet. A Samsung készülékéhez két filmet is kapunk most ajándékba. A Netpiac, mint az egyik meghatározó online DVD-rendelési felület kizárólag Blu-ray filmekkel foglalkozik, azonban itt is csupán 37 film közül -- gyakorlatilag a teljes hazai kínálat -- választhatunk, melyekbõl több már el is fogyott, beszerzéséhez pedig a bizonytalan státuszt írták. (...) Hazai adatokkal sajnos nem rendelkezünk, de nem csak a fenti kép alapján áll egyelõre a Blu-ray-nek a zászló: jelenleg az Egyesült Államokban mintegy 105 ezer háztartásban van Blu-ray lejátszó és további 1,5 millióan rendelkeznek a Blu-ray korongok lejátszására alkalmas PlayStation 3-mal, miközben HD DVD-lejátszó mindössze 150 ezer lakásban van, az Xbox 360-hoz gyártott HD DVD-meghajtóból pedig körülbelül 160 ezer fogyott.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2007. június 29.
Nyári akciót indít a Blu-Ray Disc Association a formátum népszerûsítés&eacu
Nyári akciót, a Blu-ray következõ generációs DVD-formátumot népszerûsítõ promóciót indít július elsejétõl a Blu-Ray Disc Association, mely sajnos csak az Egyesült Államok területén lesz érvényes. A vásárlók öt filmet választhatnak frissen vásárolt lejátszójuk mellé -- akár a PlayStation 3 játékkonzol mellé is.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2007. június 23.
Új másolásvédelem a Blu-ray szabványhoz
A támogatók a stúdiók érdeklõdésének feltámasztását, bizalmuk megerõsítését várják az új másolásvédelemtõl, amely lehetõvé teszi egyéni kulcsok használatát az egyes kiadványokhoz, megnehezítve a kalózok dolgát. A BD+ Technologies által kidolgozott azonos nevû másolásvédelmi eljárás a hivatalos oldalon található információ szerint gyakorlatilag egy virtuális gép, amely a Blu-ray lejátszók hardverén belül végzi el fontos feladatát. A megvalósítás módja révén lehetõvé válik további szoftver alkalmazása a készülékeken, amelyek a nagyobb biztonságért lesznek felelõsek, a tervek szerint pedig mindez jóval bonyolultabb és hatékonyabb védelmet jelent majd, mint az AACS, amelynek alaposan meggyûlt a baja az illegális terjesztõkkel.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. június 19.
A Blockbuster is a Blu-ray szekerét tolja
Komoly hátszelet kapott a Blu-ray formátum az Egyesült Államokban az egyik, ha nem a legnagyobb videokölcsönző hálózattól: a Blockbuster bejelentette, hogy 1450 üzletében kizárólag Blu-ray filmeket lehet majd kölcsönözni, a HD DVD lemezeket csak online lehet majd megrendelni, illetve abban a 250 üzletben kölcsönözhetők személyesen, ahol tavaly óta teszteket végzett a vállalat.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2007. június 4.
Olcsóbb lesz a bluray-olvasó
Tovább csökken a Sony bluray-olvasóinak ára, a kezdeti ezer dollár helyett már csak ötszáz dollárt kélnek az alapmodellért. A hd-dvd még mindig olcsóbb, a PlayStation 3 meg továbbra is jobban megéri. A Sony rövidesen csökkenti bluray-olvasója árát. A társaság közleménye szerint a nyári szezontól 100 dollárral lesz olcsóbb a belépőszintű bd-lejátszó. A BDP-S300-as készülék februárban mutatkozott be 600 dolláros áron, a közeljövőben viszont már 500 dollárért (93 ezer forintért) el lehet vinni az újgenerációs kütyüt. Az árcsökkentés után már csak feleannyiba kerül a legolcsóbb bd-lejátszó, mint a tavaly őszi premierkor, amikor még legalább 1000 dollárt kellett kifizetni egy készülékért. Szakértők egyetértenek abban, hogy ez volt az egyik leggyorsabb árcsökkenés, amit valaha feljegyeztek. Az 500 dolláros lejátszó pont ugyanazokat tudja, mint a háromnegyed éve bemutatott BDP-S1, csak kisebb dobozba sikerült belezsúfolni.
Forrás: Index   Bõvebben
Dátum: 2007. május 26.
Blu-ray, HD DVD - jön a legális másolás
A HD-formátumok másolásvédelmét fejlesztő szervezet jelezte, hogy a következő verzió a korlátozott másolási lehetőségeket is biztosító úgynevezett managed copy opciót is magába foglalja majd, vagyis jön a legális másolás. Az Advanced Access Content System Licensing Administration (AACS LA) szóvivője a brit HDTVUK-nek adott interjúban beszélt az új technológia megjelenéséről, amely az AACS másolásvédelem 0,93-as verziójában jelenik majd meg. Ennek révén lehetővé válik az eredeti példányok korlátozott célú másolatainak elkészítése, a managed copy másolatok felhasználása, természetesen kizárólag engedélyezett, a kiadók által jóváhagyott formában. A nagy felbontású lejátszókat, tartalmakat jelenleg is birtoklók számára szükségessé válik a technológia frissítése az új - kompatibilis - kiadványok ára pedig növekedhet.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. május 22.
VAIO AR: Blue-Ray meghajtós notebook
A Sony bemutatta a világ első Blue-Ray meghajtóval felszerelt notebookját. Sony VAIO AR a világ első olyan notebook gépe, amit Blue-Ray lemezmeghajtóval láttak el. Az A sorozat legújabb tagja, az AR két különböző konfigurációban jelenik meg. Mindkét összeállítás 2 GHz-es Intel Core Duo processzorral lett ellátva. A Prémium verzió Blue-Ray lemezmeghajtóval rendelkezik, így HD minőségű tartalmak is megjeleníthetők rajta. A notebook képernyője 17 colos, WUXGA (1920x1200 pixel) felbontású és a Sony XBRITE Hi-Color LCD technológiájával készült. Azok kedvéért, akik a nagyobb képernyőt részesítik előnyben az eszközt HDMI kimenettel is ellátták, így HD televíziót is csatlakoztathatunk ehhez a VAIO AR típushoz. A gép nemcsak olvasni, de írni is tudja a Blue-Ray lemezeket. HD minőségének és Blue-Ray kapacitásának köszönhetően a Prémium verzió ára igen magas, dollárból átszámolva 650 ezer forint körüli összeget kapunk. A Prémium változat mellé a Sony Entertainment ajándékként adja a Repülő tőrök klánja című film HD formátumú kiadását.
Forrás: stb   Bõvebben
Dátum: 2007. május 21
Több úton halad az optikai adattárolók fejlesztése
A napokban zajlik az Optical Society of America szervezésében egy, az optikai adattárolással kapcsolatos fejlesztések bemutatását szolgáló szakmai konferencia, melyen a már piacon lévő (egyebek mellett Blu-ray, HD DVD) technológiák mellett kiemelt súllyal szerepelnek olyan komoly potenciállal rendelkező eljárások, mint a holografikus adatrögzítés.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2007. május 18.
Az újabb mesterkulcs sem védi meg a Blu-ray és HD DVD lemezeket
Az AACS LA (Advanced Access Content System Licensing Administration) május 22-én egy újabb kulcsot vezet be a Blu-ray és HD DVD lemezeken tejesztett filmek kódolásához, mellyel meg kívánják előzni a kalózmásolatok terjedését, terjesztését. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a védett lemezekről másolatot készítő AnyDVD HD szoftver már ezt a kulcsot is könnyedén átlépi. A kulcs cseréje miatt a szoftveres lejátszóprogramokat, a PC-ken futó alkalmazásokat frissíteni kell majd, az ezzel a kulccsal védett lemezeket a szoftverekben tárolt kulcspárral már nem lehet majd lejátszani. A védelem "erősítése" tehát nem a kalózoknak, hanem éppen a vétlen felhasználóknak okoz majd bosszúságot. Az új kulcsot alkalmazzák majd a Mátrix trilógia HD DVD és a Karib tenger kalózai Blu-ray lemezes kiadásán is.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2007. május 7.
Blu-ray for ever! A Sony Europe gőzerővel dolgozik a Blu-ray sikeréért.
A Sony Europe nemrégiben a Blu-ray népszerűsítésére egy új, interaktív promóciós oldalt hozott létre, (The Museum of Low Resolution). Az igényesen kialakított jövőbeli múzeum egy olyan világba visz el, ahol az uralkodó – sőt, az egyetlen – nagykapacitású tárolási forma a Blu-ray, s ahol a kis felbontású televíziók már a tárlókba kerültek. A kékben pompázó tárlatvezető hölgy kíséretében három virtuális kiállító terembe léphetünkbe: a Time Tunnel az időbeli fejlődést mutatja be, a Science Room némi tudományos magyarázatot kínál a technológiával kapcsolatban, míg a The Art of HD 3D-s animációi ugyancsak a különböző korszakok technológiáját összehasonlítva zengik a Blu-ray dicsőségét.
Forrás: IT.news   Bõvebben
Dátum: 2007. április 23.
DVD háború: nyerésre áll a Blu-ray?
Az új nagyfelbontású szabványok lassú terjedésével érdekes kereskedelmi adatok láttak napvilágot, a Blu-ray és a HD DVD közti eddig teljesen kiegyenlítettnek versenyben jelentősen ez utóbbi felé látszik letolódni a hangsúly. A Home Media adati szerint az elmúlt időszakban nagyjából minden négy eladott nagyfelbontású film közül három Blu-ray formátumú volt. Ez körülbelül 70 – 30 százalékos piacmegoszlást mutat a HD DVD rovására, ami meglepő előnyt jelez a legjobban talán a Sony által támogatott Blu-ray oldalán. A verseny igen jól nyomon követhető az olyan vállalatok révén, akik mindkét formátumban megjelentetik filmjeiket. A Warner Home Video egy jellemző adata, hogy egy ilyen egyszerre mindkét formátumban kiadott filmből 53 ezer Blu-ray és mindössze 31 ezer HD DVD példány kelt el, tehát akkor is a Blu-ray vezet, ha nem a gyártók által korlátozott piacról van szó. Az egyelőre nem tömeges eladásokat tükröző folyamat határozott iránya azért is meglepte az elemzőket, mert míg a HD DVD 2006 áprilisában startolt, a Blu-ray csak két hónappal később, ráadásul az első vélemények szerint gyártása is drágább, míg nem érik el a sokmilliós ipari mennyiséget. A költségeket azonban ellensúlyozza a Blu-ray ügyes piacpolitikája, mivel több filmstúdióval sikerült a Warner Home Videótól eltérően kizárólagos szerződést kötniük.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2007. április 20.
Olcsó Blu-Ray olvasót készített Kínának a Pioneer
Bár Kína előszeretettel fejleszt ki saját -- nem csak optikai -- formátumokat, hogy függetlenedjen a világ egyéb részeitől, és nem utolsósorban a licencdíjaktól, a Pioneer most valami újjal próbálkozik. A vállalat egy olcsó Blu-ray olvasóval próbálja meghódítani Kínát és az ázsiai piacot. A Pioneer számítógépbe szerelhető, 5 és egynegyedes méretű, BDC-S02 típusú Blu-ray olvasója 299 dollárnak megfelelő áron kerül majd piacra Ázsiában. A készülék nem csak a filmek lejátszását teszi lehetővé a számítógépeken, nem csak a BD-ROM és BD-R lemezeket kezeli, hanem a kétrétegű és újraírható Blu-ray lemezekkel is megbirkózik. A meghajtó emellett a CD- és DVD-lemezeket is képes olvasni.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2007. április 11.
Válasz a HD-DVD és a Blu-ray feltörésére
Az AACS másolásvédelem mögött álló Advanced Access Content System License Administrator (AACS LA) nevű konzorcium némi késéssel ugyan, de lépett a HD-DVD és a Blu-ray lemezeknél is alkalmazott védelem feltörésének ügyében. Az AACS LA nem tudott lépést tartani az eseményekkel és csupán most, hónapokkal az események után adta ki javítását, amely deaktiválja a használt kulcsokat, így a szoftveres lejátszóprogramokkal lehetetlenné válik az újabb filmek megtekintése. A konzorcium sietett leszögezni, hogy nem az AACS-t törték fel, hanem csakk a lejátszáshoz használt szoftvereket (például a WinDVD-t és a Cyberlink PowerDVD 7.x változatait), amelyek így képesek voltak azokat a kulcsokat kiolvasni, amelyeket korábban más programokhoz adtak ki.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. április 2.
Nyár végén jönnek az olcsóbb Blu-ray meghajtók
Az egymást követő gyors árcsökkentések eredményeként már a második félév kezdetétől elérhetővé válhatnak az olcsóbb, 500 dollár körüli áron érkező Blu-ray meghajtók, amelyek megfelelő ajánlatot jelentenek majd a tömegek számára. Tajvani források a gyártók egymás után bejelentett gyors árcsökkentéseire alapozva számoltak be azon várakozásukról, miszerint az általánosan elfogadott - elviselhetőnek tartott - áron érkező lejátszók a legkorábban a második félév elején, vagyis még a nyár vége előtt elérhetővé válhatnak. Ez a korábbi tervekhez képest felgyorsuló eseményeket jelent, a drasztikus csökkenést ugyanis az év végéig nem tartották valószínűnek, ami inkább 2008-as dömpinget sejtetett, vagyis csak a következő évben indult volna meg a terjeszkedés első komoly szakasza.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. március 30.
A Microsoft is kiállhat a Blu-ray mellett
A szoftvercég európai régióért felelős igazgatója egy interjúban nem mulasztott el belerúgni a Sony PS3 konzoljába, ám végül mégsem zárta be a kaput a Blu-ray esetleges támogatása előtt. (...) Nem gondolom, hogy a piac teljes erővel átállt a nagy felbontású tartalmakra. Amikor pedig ez megtörténik, ajánlatunk kialakításának köszönhetően képesek leszünk bármely vonalon továbbhaladni, megváltoztatva az előzetes terveket - magyarázta az igazgató, amivel arra utalt, hogy teljesen azért nem zárják ki a konkurens szabvány mellett való kiállást. A BBC-nek Thompson már úgy nyilatkozott, hogy nagy valószínűséggel támogatni fogják a versenyből győztesen kikerülő formátumot, a nagy kérdés, hogy a pluszköltségek ellenére valódi igény mutatkozik-e majd erre.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. március 28.
Miért veszíthet a PS3, és miért győzhet a Blu-ray
Stringer szerint a Blu-ray lemezek eladása háromszorosa a rivális HD DVD lemezekének, és a technológiát alkalmazó Disney, a Fox, valamint maga a Sony a 20 legnépszerűbb film közül 15 darabot a magáénak tudhat - ez a bázis pedig elegendő lehet a végső győzelemhez is.
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2007. március 16.
CeBIT: A Blu-ray a trónon
A formátumháború utócsatározásai zajlanak. Frank Simonis, a Blu-ray Disc Assosiation (BDA) európai elnöke tegnap a hannoveri CeBIT-en kijelentette, hogy törekvéseik szerint a Blu-ray három éven belül teljesen ki fogja szorítani a DVD-t. A formátumháború már jó ideje dúl a Sony támogatta Blu-ray és a főképp a Toshiba és a Microsoft ajánlotta HD DVD között. E küzdelem akkor vett igazán komoly fordulatot, amikor a Sony a hatalmas játékkonzol-piacon is a Blu-rayt használta, ugyanis a PlayStation 3 esetében már ezt a technológiát alkalmazták. A cég közleménye szerint tavaly december végéig 1,84 millió PS3-at adtak el Észak-Amerikában és Japánban, s körülbelül egymillió készülék áll a raktárakban, várva a jövő heti európai premiert. A HD DVD mögött álló üzleti csoport egyelőre vesztésre áll, s a Blu-ray a konzolok után a filmek területén is tovább nyomul, hiszen – mint a 20th Century Fox vezetői közölték (akik a Blu-ray technológiát támogatják) – a heti eladások azt mutatják, hogy háromszor annyi Blu-ray film fogy, mint HD DVD. A nagyobb hollywoodi filmstúdiók közül a döntő többség a Sony technológiáját támogatja, egyedül a Universal kötelezte el magát a HD DVD mellett. A Sony adatai szerint egyébként eddig 5,2 millió Blu-ray lemez talált gazdára a világon.
Forrás: IT.news   Bõvebben
Dátum: 2007. március 6.
AnyDVD HD: már a Blu-ray sem akadály
Megjelent a több államban is betiltott, a másolásvédelmek kijátszására készült szoftver legújabb verziója. Az új változat legfőbb újdonsága, hogy már képes lemásolni a Blu-ray lemezeket is. Az AnyDVD HD legújabb kiadása a fejlesztőktől a 6.1.3.0 verziószámot kapta. A változásnak köszönhetően ezentúl bármely HD-DVD vagy Blu-ray film másolásvédelme feltörhető és a korlátozások (Blu-ray esetében pl. a régiókód, kötelezően megnézendő logók és jogi feliratok, DVI-zár) kijátszhatók. Mindez azt jelenti, hogy a DVI-csatlakozóval ellátott kijelzőkön bármelyik film megtekinthető és a Blu-ray lemezek esetében a régiókód is megkerülhető.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. február 28.
Új Blu-Ray-lejátszó 110 ezer forintért
Méginkább népszerűsíteni kívánja a Sony a Blu-Ray-formátumot: bejelentette, hogy hamarosan érkezik az eddigi legolcsóbb lejátszó. Eleddig aki olcsón szeretett volna lejátszót vásárolni, nyugodtan beruházhatott a PlayStation 3-ba, hiszen még újgenerációs játékkonzolként is olcsóbb volt bármelyik más Blu-Ray-playernél. A Sony BDP-S300 viszont hatszáz dolláros (körülbelül 110 ezer forint) árával már kedvező választás lehet azoknak, akik konzol helyett inkább egy nappali-barátibb gépet vásárolnának.
Forrás: Gamekapocs.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. február 26.
A Blu-ray csatát nyert
A február 18-i héten minden 100 eladott Blu-ray lemezre 98,71 megvásárolt HD DVD korong jutott. Az eredmény várható volt, hiszen az előző hetekben a Blu-ray folyamatosan jött fel, egyre jobban megközelítette meg a konkurens formátum eladásait. Az elemzők ezt a trendet a Blu-ray lejátszóval felszerelt Playstation 3 játékkonzol egyre szélesebb elterjedésével magyarázzák. Többek között ennek is köszönhető, hogy körülbelül ötször annyi Blu-ray lejátszó van forgalomban, mint HD DVD. Ennek fényében azonban igen érdekesek az eladási adatok és ez az, amit a HD DVD formátum képviselői is kiemelnek.
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2007. február 25.
Nyomtatható, vízálló Blu ray-lemezek
Az optikai adattároló eszközökre specializálódott Imation olyan vízálló Blu ray-korongokat mutatott be, amelyeknek a felületére nyomtatni is lehet. A gyártó közleménye szerint az új diszkekre hagyományos tintasugaras nyomtatókkal is problémamentesen lehet nyomtatni, köszönhetően az AquaGuard technológiának. A lemezek azonban nem csak vízállóak, hanem egy különleges karcmentes réteggel is bevonták azokat a nagyobb adatbiztonság érdekében, mert számtalan esetben egy apró karcolás az oka annak, hogy az optikai meghajtó nem olvassa be a sérült diszket. A cég képviselői arra vonatkozólag nem közöltek információt, hogy a médiumokra hányszoros sebességgel lehet írni.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2007. február 24.
10-szeres írás kétrétegű Blu-ray és HD DVD lemezre
A japán Nichia vállalt mérnökei egy olyan újfajta eljárást, illetve lézert fejlesztettek ki, amellyel lehetséges tízszeres sebességgel adatokat írni akár kétrétegű Blu-ray és HD DVD lemezekre is. A Nichia új lézerdiódája 320 mW-os pulzáló fényt bocsát ki, szemben a jelenlegi kéklézeres írófejek 130 mW-jával. Ennek köszönhető, hogy az eszköz kétrétegű Blu-ray és HD DVD lemezek esetében is akár tízszeres írási sebességet is támogat, míg a jelenlegi diódák maximuma kétszeres. Emellett az új lézerrel lehetővé válhat 2 dupla, azaz összesen 4 adattároló réteget tartalmazó nagyfelbontású DVD lemezek írása is, kétszeres sebességgel. A gyártó szerint az eszköz stabil körülmények között ezer órányi hibátlan működésre képes. A nagy sebességet egyébként a lézert szabályozó csip továbbfejlesztésével sikerült elérni.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2007. február 20.
Elismerte az univerzális HD DVD és Blu-ray kulcs létezését az AACS adminisztrátora
Elismerte a napvilágra került univerzális AACS-kulcs valódiságát a rendszer adminisztrátora, az AACS LA (Advanced Access Content System Licensing Administrator). A kulcs segítségével elvileg, és a jelek szerint gyakorlatilag is bármilyen eddig megjelent HD DVD és Blu-ray tartalom kinyerhető a lemezekről, vagyis szabadon másolható, és lejátszható.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2007. február 14.
Megtalálták a minden HD DVD és Blu-ray filmet dekódoló kulcsot
Gyakorlatilag feleslegesen ölik a pénzt a másolásvédelmek kifejlesztésébe a gyártók és a kiadók: a Doom9 fórumán olvasható visszajelzések szerint megtalálták az első olyan univerzális kulcsot, mely a ma piacon kapható összes HD DVD és Blu-ray filmet kinyitja, tehát azokról másolat készíthető a számítógépek merevlemezére.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2007. február 12.
Félmillió Blu-ray filmet kapnak az európai PlayStation 3 vásárlók is
A Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) bejelentette, hogy ingyenes ajándékot küld annak az első 500 ezer európai PlayStation 3 vásárlónak, aki beregisztrálja magát a PlayStation Network online szolgáltatásba. Az ajándék nem más, mint a Daniel Craig főszereplésével tavaly bemutatott legutolsó James Bond film, a Casino Royale.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2007. február 7.
Indiai kézbe került a Philips optikai technológiákat fejlesztő leánya
A Philips profiltisztítási törekvéseinek esett áldozatául a konszern optikai adattárolási technológiákat, illetve teszt- és gyártóberendezéseket fejlesztő részlege, az Optical Media and Technology (OMandT). Az eindhoveni központú, mintegy ötven főt foglalkoztató leányvállalatot a főként optikai lemezeiről ismert Moser Baer India vásárolta fel, megszerezve ezzel az OMandT szellemi tulajdonát is. Az átvétel visszamenőleges hatállyal, 2007. január 1-jétől érvényes, az indiai cég által fizetett összegről a sajtóközlemények nem tettek említést.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2007. február 05.
Blu-Ray lemezek ingyen
Az adatok arra vonatkoznak, hogy körülbelül kétszer annyi filmet adtak el Blu-Ray, mint HD-DVD lemezeken. Persze ez nem véletlen: több PlayStation 3 mellé a vásárlók Blu-Ray hordozón kaptak filmet, így több ezren jutottak Blu-Ray médiához. Sőt, a film mellé még egy további kupont kaptak a PS3 tulajdonosok, amely további egy lemezre jogosít. Egy piacfelmérés szerint a január 7-vel záródó hétig 47,14 darab eladott HD-DVD filmre 100 eladott Blu-Ray (BD) film jutott.
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2007. február 4.
Vezet a Blu-ray az optikai háborúban
Az eladások tekintetében a később rajtoló Blu-ray már megelőzte riválisát, a különbség pedig tovább növekedhet. A siker kulcsa - ahogy az várható volt - a Sony és annak új konzolja a PlayStation 3. A legutóbbi felmérések szerint a Blu-ray kiadványok jóval gyorsabban kelnek el, mint a HD DVD formátumra építő riválisaik, a különbség pedig folyamatosan növekedni látszik. Erre utal a Nielsen VideoScan tanulmánya, amely kiemeli, hogy január első hetében minden 100 eladott Blu-ray filmre mindössze 47 HD DVD kiadvány jutott, a második hét során pedig ez a szám lecsökkent 38-ra. Mindez azt jelenti, hogy a nagyobb kapacitást nyújtó szabvány csaknem háromszor népszerűbb a vásárlók körében és míg a HD DVD többnyire stagnál, illetve lassabb ütemben terjed, a kék lézerről elnevezett vetélytársa repülőrajtot vett.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. február 2.
Behozza lemaradását a Blu-ray a HD DVD-vel szemben
A Nielsen VideoScan adatai szerint viszonylag rövid idő alatt behozhatja lemaradását a HD DVD-nél jóval később piacra lépett Blu-ray lemezformátum. A jelek szerint a PlayStation 3 konzol megjelenése alaposan megdobta a lemezek forgalmát, mely kitűnő hír a kiadók számára.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2007. február 1.
Olcsó Blu-ray olvasóval készül a Pioneer
A Pioneer új, személyi számítógépekbe szánt kombóval készült el, amely elsősorban kedvező ára révén hivatott hódítani. A gyártó szerint most ez a legfontosabb, hogy kellő sebességgel terjedjen az új formátum. A BDC-202 jelzésű PC-s Blu-ray kombó megbirkózik a hagyományos DVD és CD-korongokkal is, a kompatibilitással tehát nincs gond, itt egyedül a konkurens HD DVD hiányzik. A cél, hogy egy viszonylag alacsony, de mindenképpen vonzóbb áron kapható készülékkel hódítsák el a vásárlók szívét, hogy kezdetét vegye a szabvány gyorsabb ütemű térhódítása. A jelek szerint a Pioneer nem a hibrid megoldásokban, hanem az alacsonyabb árban hisz - ezt egyelőre nem ismerjük, ám versenyképes ajánlatot ígérnek.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. január 28.
2009-ig tarthat a Blu-ray és a HD DVD küzdelme
Elemzői vélemények szerint a hibrid lejátszók - pontosabban lejátszó - korai megjelenése megnyithatja az utat a békülés felé, két év alatt pedig teljességgel értelmét vesztheti a szembenállás.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. január 23.
Már kapható Európában a Blu-ray és HD DVD lemezeket kezelő készülék
A legújabb technológiák ötvözésével egyedülálló terméket kínál az LG azon vásárlóinak akik egyetlen készülékkel szeretnének lejátszani Blu-ray és HD DVD lemezeiket. A szórakoztató elektronikai és mobilkommunikációs termékek éllovasaként ismert LG Electronics 2007 első negyedévében dobja piacra Európában, a mindkét nagyfelbontású lemezformátumot támogató Super Multi Blue lejátszóját. A BH100-as modell az első olyan lejátszó az európai piacon, amely mindkét újgenerációs lemezformátummal elboldogul, így a készülék bemutatása a formátumháború végét jelentheti.
Forrás: ma.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. január 22.
A Blu-rayt is feltörték?
Úgy tûnik, hogy a HD DVD után feltörték a Blu-ray másolásvédelmét is. A BD+ technológia miatt azonban a helyzet mégsem egészen egyértelmû. A Doom9 fórumán egy magát muslix64-nek nevezõ programozó arról számolt be, hogy gyakorlatilag ugyanazzal a módszerrel, amellyel a HD DVD védelmét is feltörte a közelmúltban, egy Blu-ray lemezt is sikerült másolhatóvá, a másolatot pedig lejátszhatóvá tennie. Mielõtt azonban vérmérsékletünktõl és beállítottságunktól függõen hurrá, vagy ó, jaj kiáltásokat hallatnánk, fontos tudnunk, hogy a kísérlet során felhasznált Lord of War lemez nem volt BD+ védelemmel ellátva.
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2007. január 22.
Sony: Blu-ray-en nem lesz pornó!
A japán óriás bejelentette, nem kíván együttmûködni a pornóiparral, és nem segíti a filmek Blu-rayen való megjelenését. A hírek szerint azonban teljes elzárkózásról egyelõre még nincs szó.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. január 20.
A Blu-Ray lassítja a PS3-as Oblivion fejlesztését
A The Elder Scrolls IV: Obliviont fejlesztõ Bethesda srácainak állítása szerint a PlayStation 3-as átirat hegesztése nagymértékben körülményes a Blu-Ray technológia miatt.
Forrás: Gamekapocs.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. január 18.
A pornóipar beszállt a DVD-háborúba
A producerek egy része a HD DVD-hez pártolt, mert elterjedt a hír, hogy a Blu-ray-en nem lehet pornót kiadni.A Las Vegasban közvetlenül a CES után rendezett AVN Adult Entertainment Expón több pornóproducer is úgy nyilatkozott a sajtónak - többek közt az IDG-nek -, hogy csak HD DVD-n adják ki filmjeiket, mivel a Blu-ray tábor elzárkózott a pornótól. Az egyik nagy kiadó, a Digital Playgrounds alapítója elmondta: az általa megkeresett Blu-ray gyártó cégek nem hajlandók pornófilmeket sokszorosítani a formátumot kidolgozó Sony retorziójától tartva.
Forrás: Origo.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. január 16.
Fox és MGM Blu-ray megjelenések
A két nagy kiadó közzétette a közeljövõben megjelenõ Blu-ray filmjeinek listáját. Ime: FOX: Január 23: Alien vs Predator, Men of Honour, Courage Under Fire Február 13: The Sentinel, Entrapment, Broken Arrow, Phone Booth, Planet of the Apes (2001), Chain Reaction, The Marine Március 13: Ice Age, Dodgeball, Commando, From Hell Április 3: The Fly, Tristan & Isolde, Me, Myself and Irene, Dude Where's My Car? Április 17: Turistas Május 07: Master & Commander, Man on Fire, Edward Scissorhands, Predator, Butch Cassidy and The Sundance Kid, The Siege Június 07: Independence Day, I Robot, Cast Away MGM: Január 30: Flyboys, Hart's War Február 13: The Usual Suspects Március 13: Dances With Wolves, The Thomas Crown Affair, Hoosiers Április 07: The Silence Of The Lambs, Hannibal Május 07: Platoon, The Graduate, Battle of Britain, A Bridge Too Far Június 07: Ronin, To Live & Die in LA, A Fistful of Dollars, Out of Time, Walking Tall, Bull Durham
Forrás: AVX   Bõvebben
Dátum: 2007. január 12.
Nem lesz pornó a Blu-ray lemezeken
Úgy látszik a Sony üzleti szempontból maga alatt vágja a fát. A felnőtt tartalmakat gyártó Digital Playground stúdió elmondta, hogy kénytelenek voltak HD-DVD-t használni, ugyanis a Sony megtiltotta, hogy Blu-ray lemezen XXX tartalmakat tároljanak.
Forrás: jox.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. január 12.
Beelõzött a Blu-ray
Megtörtént, amit már régóta jósolgattak: a karácsony elõtti héten több Blu-ray lemez fogyott az USA boltjaiban, mint HD DVD. A különbség nem is kicsi, elérte a 20 %-ot is és a Sony PS3 növekvõ eladási számai hatására valószínûleg fokozódni fog. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy néhány héten belül sok nagy gyártó is piacra dobja Blu-ray lejátszóját, ami további filmvásárlásokra ösztönzi majd a tömegeket. Egyes filmkiadók, köztük a Twentieth Century Fox 2007 nyarára 3:1 BD:HD DVD eladási arányt várnak.
Forrás: AVX   Bõvebben
Dátum: 2007. január 10.
CES: érkezőben a 200 GB-os Blu-ray
A TDK régóta ígérgetett 200 GB-os korongjaival vágott vissza a Toshibának, a megjelenés időpontjával azonban továbbra is adósak. Jönnek viszont a mini Blu-ray lemezek az új kamerákhoz.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. január 9.
Győzelmet hirdet a Blu-ray tábor - idén eldől a formátumháború?
A HWSW számos alkalommal beszámolt már a DVD-t követő domináns médiaformátum betöltéséért folyó háborúról, mely a Sony vezette Blu-ray, valamint a Toshiba égisze alatt csoportosuló HD DVD táborok között zajlik. A Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) 2007 természetesen újabb remek lehetőséget kínált az érdekelt cégek számára, hogy hangzatos kijelentéseket pufogtassanak, sőt a blu-rayesek egyenesen közelgő győzelmet hirdettek.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2007. január 4.
Ha BluRay-lejátszó, akkor PlayStation 3?
Az IMDB-t böngészve tudtuk meg, hogy míg a The Descent című film BluRay-változatával több asztali lejátszónak meggyűlt a baja, addig a PS3 lazán állta a próbát.
Forrás: Gamekapocs.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. január 4.
Véget érhet a DVD-háború
A Las Vegas-i CES kiállításon fogja bemutatni a Warner cég univerzális, Total HD névre hallgató optikai lemezét, amely egyaránt lejátszható Blu-ray és HD DVD meghajtókon. Az LG ugyancsak a napokban leplezi le univerzális DVD-lejátszóját, amely mindkét formátummal elboldogul. Lehetséges, hogy az új generációs DVD-k háborúja azelõtt végetér, hogy a komolyabb csatározás megkezdõdött volna. A Warner cég a jövõ héten fogja bemutatni saját nagyfelbontású optikai lemezét, amely egyaránt lejátszható a Blu-ray és HD DVD szabványokat támogató eszközökön.
Forrás: Origo.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. december 18
Blu-ray a Sonytól
Egy évtizeddel ezelőtt mutatkozott be a DVD. Akkoriban a 650-700 MB-os CD-k mellett szinte kimeríthetetlennek tűnt a 4 GB fölötti tárolókapacitás. A hárombetűs rövidítés eredetileg a Digital Video Disc szócskát kódolta, amiből világos, hogy mi volt a cél: 120 perc nagyszerű minőségű videóanyag rögzítése. Később a DVD átszivárgott a digitális adattárolásba is, és a rövidítés feloldása Digital Versatile Disc-re módosult. Most a Blu-ray is hasonló céllal indul, csak a minőségi követelmények változtak. Ma már nem elég a DVD 720x480 (vagy 720x576) pixeles, ráadásul interlace-es (képkockánként csak minden második sort kirajzoló) felbontása, hanem megjelent az igény a HDTV-s 1080p (1920x1080) felbontásra és a hangminőség is javult. A teljesítőképes tömörítési eljárok ellenére is nagyjából 25 GB-os tárhelyet igényel 135 percnyi HDTV film, amit bajos lenne DVD-ken kezelni.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. december 15.
Blu-ray: strapabíróbb, mint a DVD?
Mind kézzelfoghatóbban öregszik el a nemrég még világújdonságként üdvözölt DVD, melynek egykor gigászinak számító kapacitása mára csak töredéke egy merevlemezének, így nagy mentésekhez mind körülményesebb a használata. Ugyanakkor a HD-s filmek, szórakoztatóelektronikai eszközök (kamerák, megjelenítők) előretörésével egyre inkább áhított az újabb optikai adattárolók térnyerése.
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2006. december 11.
Famitsu: Blu-Ray lemezmelléklettel
Nem kellett sokat várni, hogy megjelenjen az elsõ Blu-Ray lemezmellékletes játékmagazin. A DVD-t leváltó új disc használatát a japán Famitsu kezdte.
Forrás: Gamekapocs.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. december 11.
A Dell csúcsmodellje már Blu-ray meghajtóval is kérhetõ
A Dell beépítette termékvonalába a Blu-ray Disc technológiát és ezzel a következõ generációs optikai lemez formátum mostantól opcionálisan választható lesz a nagy teljesítményû XPS M1710 notebook esetén.
Forrás: stb   Bõvebben
Dátum: 2006. december 7.
Elkészült a Sony Blu-ray lejátszója
Hat hónapnyi késlekedés után végre megjelent a Blu-ray tábor legnagyobb támogatójának saját megoldása, amely 1000 dollárért kapható a tengerentúlon. A lejátszókból jó ideig hiány lesz, alacsony a legyártott példányok száma. A BDP-S1 jelzésű asztali lejátszó sorrendben a harmadik, amely megjelent az amerikai boltok - egyelőre még virtuális - polcain. A készülék a SonyStyle online üzletben vásárolható meg 999 dolláros áron, azaz mintegy 200 ezer forintért. A vállalat előtt hosszú út áll a HD DVD-vel folytatott versenyben, de az egyik legfontosabb lépést végre teljesítették.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. november 24.
HDCP: eszik vagy isszák?
Egyszer, a közeli jövőben majd HDDVD, BlueRay lemezeket szeretnénk nézni a Microsoft Vista operációs rendszerünkön. Akkor majd igencsak meg fogunk lepődni, mert a gépünk nem játssza le a filmet, mivel a masina nem védett a digitális másolás ellen. Vagy talán addigra majd mégis?
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. november 23.
Blu-rayt minden Apple gépbe!
Úgy tûnik sosem lesz vége az Apple-Microsoft háborúnak, ráadásul az Apple minden alkalmat megragad, amivel keresztbe tehet riválisának. Vagy csak szimplán bizonytalanok a jövõ nagyfelbontású szabványaival kapcsolatban? A Blu-ray meghajtók jövõ év eleji bevezetése mellett döntött az Apple, így az általuk gyártott gépek ilyen típusú meghajtóval is megvásárolhatók lesznek. Bár túl sok információ nem került napvilágra, a ThinkSecret weboldal úgy tudja, hogy az elsõ Blu-ray meghajtóval szerelt gépek 2007. februárban jelennek meg. Arról sajnos nem tudni, hogy a jelenleg futó Mac OS X 10.4 Tiger támogatni fogja-e az új meghajtót, vagy csak a 10.5-ös Leopard lesz képes a nagyfelbontású formátum kezelésére.
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2006. november 20.
A Sharp is belefog a kék lézerdiódák gyártásába
Oldódhatnak a HD DVD és Blu-ray lejátszók alkatrészellátási nehézségei.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. november 18.
Jövő karácsonykor fél áron vehetünk Blu-ray-lejátszót
A tajvani DigiTimes hírül adta, a Sony azt prognosztizálja, hogy a most még méregdrágának számító Blu-ray-lejátszókat jövőre már jóval olcsóbban meg lehet majd vásárolni. Jelenleg egy kéklézeres formátumot támogató lejátszót hozzávetőlegesen 800 euró (kb. 210 000 Ft) körüli áron lehet beszerezni, azonban előreláthatólag jövő év legvégén akár már ennek az összegnek a feléért is hozzájuthatnak majd az érdeklődők ezen készülékekhez. Ez annak lesz köszönhető, hogy időközben csökkennek a gyártási költségek, s egyre nagyobb lesz a választék is. Azonban a Sony új konzoljának piacra dobása is befolyásolja a lejátszók árát, ugyanis egy Blu-ray optikai meghajtóval felszerelt PlayStation 3-ast (20 GByte-os) már 500 dollárért meg lehet vásárolni. Az elemzők is úgy vélik, hogy számos felhasználó dönt majd inkább az erőműnek is nevezhető játékgép mellett, mivel az is alkalmas a nagy felbontású tartalmak visszaadására beépített Blu-ray optikai meghajtójának köszönhetően, viszont 300 dollárral kevesebbe kerül, mint az asztali lejátszók.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. november 17.
Több mint 300 dollárt veszít a kisebbik PlayStation 3 konzolon a Sony
Az amerikai piackutató vállalat, az iSuppli nem volt rest, s rögtön darabjaira kapta az országban ma debütáló, Japánban múlt hét szombatja óta kapható (?) PlayStation 3 játékgépet. Az egyes komponensek becsült ára alapján gyorsan átlátható, hogy a konzolon jelenleg hatalmas összeget veszít a Sony.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. november 14.
Univerzális kék lézeresek: az ellenállás értelmetlen?
A Blu-ray és HD DVD tábor prominens gyártói hivatalosan elzárkóznak a multinormás megoldásoktól, a komponensgyártók azonban tudnak valamit.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. november 13.
Kukában a hibrid HD-DVD Blu-Ray lejátszó?!
A Samsung mindent egy lapra tesz fel, és figyelmét a Blu-rayre irányítja. Mindez azt jelenti, hogy felhagyott a hibrid lejátszó tervezésével. Néhány hónappal ezelőtt még az a hír járta, hogy a Samsung egy olyan hibird kombó lejátszón dolgozik, amely képes lesz lejátszani a nagyfelbontású HD DVD és Blu-ray formátumú lemezeket egyaránt. A hírt 2006 közepén Kim Du-Hyon - a Samsung egyik menedzsere - bejelentés is megerősítette, miszerint a Samsung tervez olyan lejátszót forgalomba hozni, amely kizárólag csak a HD DVD formátumot kezeli, azonban a hibrid lejátszó már az idei év végén, vagy a jövő év elején megjelenhet.
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2006. november 10.
Sokat spórolhat, ha jövőre vesz új DVD-t
Az új generációs DVD-lejátszók első példányait már a jövő héttől meg lehet venni itthon, igaz, több mint tízszeresébe kerülnek a hagyományos típusoknak. A teljes élményhez hétszázezres tévé sem árt, aki azonban kibírja tavaszig, jelentős összegeket spórolhat. Addigra legalább az első filmek is megérkeznek.
Forrás: Origo.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. november 8.
Samsung Blu-ray lejátszó a magyar piacon
A Samsung 2006. november elején Magyarországon is kereskedelmi forgalomba helyezi a világ első tömeggyártású Blu-ray lejátszóját. A BD-P1000 típusú készülék az európai kereskedelmi premier után két héttel hazánkban is kapható.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. november 6.
Jól sikerült a PlayStation 3 bemutatkozása
A Sony a hétvége során Honoluluban mutatta be konzolos zászlóshajóját, amely meglehetõsen kedvezõ kritikákat kapott a szerencsés tesztelõktõl. A játékosok igazolva látják a nagy várakozást, negatívumról nem nagyon esik szó.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. november 2.
Az elsõ magyarul megjelenõ blu-ray filmek
A fórumban ütötte fel a fejét a hír, miszerint megvan az elsõ hazánkat is érintõ BR filmek címe és megjelenési idõpontja. Heteken belül jön nagyfelbontásban, magyar felirattal és/vagy szinkronnal a Gattaca, a Randiguru, a Lopakodók, az xXx és még sokan mások! BR nemzet leszünk! A listáért klikk ide!
Forrás: AVX   Bõvebben
Dátum: 2006. október 30.
A LaCie is kínál külső Blu-ray írót
Várhatóan novembertől lesz kapható a külső adattárolókban utazó LaCie PC-hez csatlakoztatható Blu-ray írója. Az újdonság az egyszer írható és újraírható Blu-ray korongokon kívül DVD-ket (akár kétrétegű nyersanyagokat is), valamint CD-ket is képes adattal teleírni.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. október 28.
Blu-ray – megérkezett!
Néhány hete már jeleztük, hogy közeledik a Sony első Blu-ray írója, a BWU-100A. Kezdetben a meghajtó nem támogatta a jogvédett filmeket hordozó korongokat, így csak archiválásra lehetett használni. A gyártó arra hivatkozott, hogy a termék kiadásakor még nem voltak véglegesek a védelem specifikációi. Szerencsére mire elérkezett hozzánk a BWU-100A, ez a probléma megoldódott, így a legfrissebb vezérlőszoftverrel már a filmekkel is boldogul. Adatmentéshez egyelőre 25 GB-os lemezeket használhatunk. A Philips egyszer írhatója 4500 forintba kerül és az újraírható sem sokkal, csupán egy ezressel drágább. Az első lemezeket kétszeres sebességgel lehet írni. Természetesen a Sony meghajtó a DVD és CD formátumokat – köztük a DVD-RAM-ot is – írja és olvassa. Az újdonság ára egyelőre meglehetősen borsos: 244 000 Ft.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. október 26.
A Betamax sorsára jut a Blu-ray?
A japán vállalat egy salzburgi rendezvényen jelentette be, hogy a héten mutatkoznak be Európában az elsõ Blu-ray készülékek. Meglehetõsen érdekes viszont, hogy az örömteli bejelentés ellenére a hangulat nem volt túl rózsás, sõt meglehetõsen komor volt. Már Nicolas Babin-nak, a Sony európai szóvivõjének nyilatkozata is azt mutatta, hogy a japán vállalat némiképpen tart termékének európai debütálásától. A szakember ugyanis a Betamaxot hozta szóba és párhuzamot vont a szabvány és a Blu-ray között. Mindez azért elég érdekes, mert mint ismeretes, a Betamax a Sony évtizedekkel korábbi videoformátuma volt. Az 1975-ben bemutatott szabvány fényes jövõt elõtt állt, azonban nem támogatták elegen és jött a JVC által kifejlesztett VHS, amely keresztülhúzta a japán mérnökök számításait. Nos, Babin leszögezte, hogy ez most nem történhet meg.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. október 26.
A kéket vagy a pirosat?
Az egyik legismertebb optikai nyersanyaggyártó Imation, ingyenes ismeretterjesztő filmmel népszerűsíti a kék lézeres technológiákat. A Memorex és Imation termékek gyártója - melynek neve megegyezik az utóbbi termékekkel - mind a Blu-ray, mint a HD DVD nyersanyagok gyártásában érdekelt, így bizonyosan nem lehet őket elfogultsággal vádolni, az úgynevezett kék lézeres technológiákat népszerűsítő, többek között a lemezek előállítását is bemutató filmjükért. A jelenlegi piros lézeres - DVD, CD - technológiákkal is összehasonlítják az újdonságokat és bemutatják Oakdale-i fejlesztőüzemüket.
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. október 22.
Tovább késik a Sony Blu-ray lejátszója
Május 23., július, augusztus 15., október 25. - ezeket a dátumokat jelölte meg eddig a Sony asztali Blu-ray lejátszójának premierjeként. Nem meglepő azonban, hogy az elektronikai konszern ismét változtat tervein, és újabb halasztásról számol be.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. október 19.
Hamarosan a Sharp is könnyíthet a Sony lézerdiódás problémáin
A Sharp mellett várhatóan más gyártók is lecsapnak a kék lézerdiódák piacán kialakult hiányra, ugyanakkor a japán gyártó az első, mely bejelentette, hogy november elsejétől már szállítja is a következő generációs optikai meghajtókba szánt olvasófejek lelkét képező lézerdiódák első mintapéldányait. A kék lézerdiódák nélkül nem készülhet elegendő Blu-ray és HD DVD meghajtó -- korábbi hírek szerint ez volt az egyik fő oka az ezeket tartalmazó készülékek, meghajtók késésének.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. október 11.
Hibrid Blu-ray / HD DVD chipet készített a NEC
A NEC új chippel könnyítené meg a döntésképtelen vásárlók dolgát, amely mindkét formátum lejátszását támogatja. A DVD-lemezeknél eközben egyre nagyobb problémát jelent a sebesség meghamisítása.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. október 10.
Jönnek az 50 gigabájtos mozifilmek
A HD DVD tábor rendszeresen a Sony által vezetett Blu-ray szövetség orra alá dörgölte eddig, hogy csupán a 25 gigabájtos lemezeikre adtak ki filmeket. Most a Sony Pictures Home Entertainment úgy döntött, változtat ezen a helyzeten. Ugyan a dolgot a Blu-ray technológia fizikai jellemzõi már eddig is lehetõvé tették volna, azonban erre eddig nem került sor, a Sony kizárólag fele ekkora tárolókapacitású korongokon adta ki a különbözõ filmeket. Most azonban a cég médiarészlege bejelentette, hogy a jövõben kaphatók lesznek filmek immár az 50 gigabájtos diszkeken is. A vállalat közlése szerint a közeljövõben három film fog ilyen formában megjelenni. Ezek közül az elsõ a nálunk nemrég bemutatott Távkapcs címû vígjáték lesz, ez az Egyesült Államokban lesz elõször kapható. Ezt követi majd A Sólyom végveszélyben címû film november 14-én, majd végül a Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby kerül majd a boltokba december 12-én.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. október 10.
Az elsõ kétrétegû Blu-ray filmek
A héten kerülnek a boltok polcaira az elsõ 50 GB kapacitású, már kétrétegû lemezekre rögzített filmek a Sony Pictures kiadásában. A HD felbontású extrákkal felszerelt kiadványok: Click, Black Hawk Down, Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby.
Forrás: AVX   Bõvebben
Dátum: 2006. október 10.
Panasonic DMP-BD10 Blu-ray lejátszó
A Panasonic második generációs készüléke átlag feletti mûszaki specifikációval bír. A Blu-ray lejátszáshoz minimálisan szükséges 62 millió pixel/sec jelfeldolgozási sebességet jóval túlszárnyalva a BMP-BD10 processzorai másodpercenként 15 milliárd képpont feldolgozására képesek, audio terén pedig gond nélkül megbírkózik a 192kHz/24bit x 8 csatornás kihívással. A P4HD (Pixel Precision Progressive Processing for HD) renderelési eljárás csúcsminõségû progresszív képalkotást, egyenletes mozgásokat és magas képélességet eredményez. A készülék képes meghatározni, hogy a forrás filmes, vagy video technikával készült-e és ennek megfelelõen állítja be a képalkotási módot. Megjelenése heteken belül várható, ára egyelõre ismeretlen sajnos.
Forrás: AVX   Bõvebben
Dátum: 2006. október 9.
Jövõre jön a HD DVD régiókód
A DVD Forum Japánban megtartott tanácskozásán döntés született arról, hogy a formátumhoz kapcsolódó régiókód rendszert csak jövõre vezetik be. A részletek nem ismertek, folytatódik a találgatás. A szervezet találkozóján szó esett arról, hogy a jelenlegi, teljesen nyitott és szabad átjárást biztosító rendszernek meg kell változnia. Ez nagyjából annyit takar, hogy a filmstúdiókkal egyeztetve kialakítják a fontosabb globális régiókat és a hagyományos DVD-knél megszokott módon határokat húznak a szabad forgalom elõtt. Az érintettek ettõl remélik a forgalom növelését és a nagyobb bevételeket, ám a részletekrõl még semmit nem tudni.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. október 6.
Jönnek a kamkorderekbe szánt Blu-ray korongok
A TDK bemutatta a 8 centiméteres Blu-ray lemezek első prototípusait. Az egyrétegű hordozókra HD DVD-nyi adat fér. Bár a kamkorderek mezőnyében egyelőre se híre, se hamva olyan készülékeknek, melyek kék lézeres rögzítőfejet tartalmaznának, a TDK a japán CEATEC kiállítás alkalmával bemutatta az első mini formátumú Blu-ray diszkek prototípusait. A 8 centiméteres átmérőjű nyersanyagokra maximum 16,5 gigabájtnyi adat fér (egyrétegű lemezről van szó), ezzel a mini Blu-ray korongok a hasonló méretű DVD-k adatmennyiségének a többszörösét képesek eltárolni. A mini formátumú lemezek egyelőre a Blu-ray Disc Szövetség asztalán várják a szabványosítási folyamat végét, így az első példányok piaci megjelenése még sokáig várathat magára. Bár még az egyrétegű mini lemezeket sem szabványosították, a TDK már most előrevetítette, hogy kész belátható időn belül kétrétegű változatokban is gyártani a 8 centiméteres adathordozókat. Utóbbiakra maximálisan 33 GB adat menthető majd.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. október 4.
Az USA-ban nincs igény az újgenerációs DVD-felvevőkre
A Tokió közelében megrendezett CEATEC technikai vásáron a Sony és a Panasonic is bejelentette saját Blu-ray felvevőjét. A Toshiba, mint a vetélytárs HD-DVD tábor éllovasa szintén bemutatta saját otthoni lejátszó/felvevőjét. A japán Blu-ray és HD DVD gyártók véleménye szerint pillanatnyilag nem éri meg újgenerációs DVD-felvevőket piacra dobni a tengerentúlon. Az ok meglehetősen kézenfekvő. Japánban a DVD-eszközök keresletének 80-90%-át teszik ki a felvevők. Odaát ha felvételről van szó, a TiVo a sláger - magyarázza a helyzetet Keisuke Ohmore, a Toshiba nemzetközi médiakapcsolataiért felelős csoportvezetője a CNet oldalán.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. október 3.
Megérkeztek az új Blu-ray felvevők
A Ceatec kiállítás első napján a Sony bemutatatta új Vaio PC-it és a két Blu-ray videofelvevőt, melyeket Japánban még idén piacra dobnak. A Chiba negyedben található Makuhari Messe konferenciaközpontban rendezett Ceatec kiállítás első napján a Sony a közönség elé tárta meglepetésként beharangozott Blu-ray videofelvevőit. A készülékeket merevlemezzel is ellátták a mindennapi használat során felvett anyagok rögzítésére (a BDZ-V9 500 gigabájtos, a BDZ-V7 250 gigabájtos egységgel rendelkezik), Blu-ray meghajtójuk pedig a megfelelő tartalmak hosszútávú tárolását segíti elő. Mindkét felvevő két digitális tunerrel büszkélkedhet, így ugyanabban az időben két HD program rögzítése is lehetséges rajtuk.
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. október 3.
Sony Blu ray felvevők Karácsonyra
A Sony bejelentette, hogy decemberben megkezdi legelső Blu-ray felvevői forgalmazását Japánban. Ugyan a vállalat részéről nem hangzott el a várható fogyasztói árra vonatkozó információ, szakértők úgy vélik, hogy a drágább modell hozzávetőlegesen 2500 dollárba fog kerülni. Az elektronikai konszern két készülékkel startol a szigetországban, azaz kapható lesz majd egy 500 GByte-os merevlemezzel felszerelt rekorder valamint egy 250 GByte-os tárolókapacitással rendelkező (olcsóbb) típus is. A nagyfelbontású tartalmakat illetően meghatározó szerepük van a Blu-ray formátumot támogató felvevőknek - nyilatkozta Kiyoshi Nishitani a vállalat egyik vezető munkatársa.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. szeptember 23.
Hardverparádé
Rendületlenül záporoznak tovább a hardverújdonságok. A jó nyári termés után még jobb őszi várható. Rövidesen megjelenik az első, számítógépbe szerelhető Blu-ray író a hazai piacon. A Sony BWU-100A az elkövetkező hetekben érkezik. A meghajtó eredetileg nem támogatta a másolásvédett HD mozifilmeket, de a lejátszószoftver frissítésével ez most már kiküszöbölhető. A BWU-100A a 25 és 50 GB tárolókapacitású, egyszer írható (BD-R) és többször írható (BD-RE) Blu-ray lemezeket kétszeres sebességgel tudja írni és olvasni is, de természetesen a CD és DVD formátumokat is írja és olvassa. A meghajtó ára 250 000 forint környékén alakul majd, tehát olcsóbb lesz, mint a legelső CD- vagy DVD-írók voltak. Az egyszer írható lemezek vételára 5–7000 forint környékén van, az újraírhatók ennek a kétszeresébe kerülnek majd.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. szeptember 22.
Láthatáron a Matsushita Blu-ray felvevői
A Matsushita arról számolt be, hogy november 15-én Japánban két Blu-ray DVD felvevőt is piacra dob. Az európai, illetve amerikai megjelenésről egyelőre nem érkezett hír. A Panasonic termékek gyártója a Toshiba HD DVD lemezével szemben a Sony formátuma mellett tette le voksát. A hírek szerint a két felvevő 240, illetve 300 ezer japán jenért (körülbelül 446 ezer, illetve 557 ezer forint) lesz megvásárolható. Az előbbi 200 GB-os, míg az utóbbii 500 GB-os merevlemezzel bír majd, amely akár 63 nagyfelbontású anyag rögzítésére is alkalmas lesz - értesült a CNet.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. szeptember 21.
Teszteltük az LG négyszeres Blu-ray íróját
Régóta hiteget minket vele az egész iparág. Sokáig vártuk, hogy bármit megérinthessünk, aminek köze van hozzá. Hihetetlen, de végre eljött a pillanat, hogy egy rövid időre kipróbálhassuk az első hazánkban kézzelfoghatóan elérhető Blu-Ray írót, az LG GBW-H10N-t! Az ATAPI (IDE) csatlakozású belső meghajtó valamivel hosszabb a DVD íróknál, mintegy 21 centiméter mélyen nyúlik be a számítógép házba. Ez azt jelenti, hogy a ház kialakításától függ, hogy elfér-e vagy sem: egy barebone konfigurációba még talán nem tudjuk beépíteni, de egy normál szélességű MIDI toronyban elfér. Egyébiránt a szokásos, tálcás meghajtóműről van szó, azaz nem kell védőtokba (caddy) bújtatni a lemezt használat előtt.
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2006. szeptember 21.
Panasonic: Blu-ray Disc/HDD rekorderek a japán piacra
A Panasonic DIGA DMR-BW200, DRM-BR100 típusjelzéssel mindjárt két Blu-ray Disc/HDD felvevőt készül piacra vinni a felkelő nap országában. Mindkét készülékbe olyan Blu-ray lemezmeghajtó kerül, mely támogatja a kétrétegű (50GB-os) BD-R/DB-RE lemezekre írást is. A drágább DMR-BW200 500GB-os merevlemezzel rendelkezik, és két digitális (földi és műholdas), valamint egy analóg földi adások vételére szolgáló tuner-t építenek bele, melyek nyílván a nagyfelbontású adások vételére is alkalmasak. Firewire-en keresztül külső HDD vagy videokamera is csatlakoztatható hozzá, és akad egy Ethetnet is az ottani elektronikus programkalauz (G-Guide) eléréséhez. A DRM-BR100-ben csak egy digitális (földi és műholdas) és egy földi analóg vevő lesz, HDD-je 200GB-os. Az új rekordereken számos be- és kimenet megtalálható köztük egy 1080p jelet is kiadó HDMI is. A november közepétől már kapható DMR-BW200 ára 300.000 yen (kb. 550.000 Ft), a DRM-BR100 200.000 yen (kb. 370.000 Ft) lesz majd.
Forrás: Hazi-mozi.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. szeptember 20.
Az Universal a jövőben sem támogatja a Blu-rayt
Craig Kornblaunak, az Universal Studios elnökének írásos nyilatkozata - az első vásárlói észrevételeket idézve - arról számolt be, hogy a HD DVD máris legyőzte a Blu-rayt a következő generációs DVD-formátumért folytatott harcban. Elég megnézni az első vásárlók blogjait, véleményeit és elég egy pillantást vetni a napi médiára. A HD DVD megőrizte azt a piaci előnyét melyet a korai rajttal szerzett, és teljesítette azon ígéretét, hogy a nagyfelbontású képet és hangot a legjobb áron kínálja a piacon - idézi a BetaNews Kornblau szavait a denveri CEDIA-kiállításon ismertetett közleményéből.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. szeptember 19.
Elmossák a nagyfelbontású videók részleteit a Samsung első Blu-ray lejátszói
A Samsung rögtön korrigálni kénytelen első asztali Blu-ray lejátszójának programját, ugyanis a BD-P1000 modell nemrég piacra került példányai egy szoftverhibának köszönhetően rosszabb képminőséget nyújtanak a nagyfelbontású videók lejátszásánál, mint az elvárható lenne. A problémát a beépített szoftver, a firmware hibás beállítása okozza.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. szeptember 19.
Készülnek a hibrid optikai lemezek
Három feltaláló olyan hibrid optikai lemezeken dolgozik, amelyek bármely eddigi formátum adathordozó rétegeit ötvözhetnék, megvalósítva a korábbi CD és DVD, valamint a most elterjedõ Blu-ray és HD DVD egységét. Az amerikai szabadalmi hivatalhoz még tavaly decemberben juttatták el a beadványt, amelyet a múlt hónapban, augusztus folyamán frissítettek. Ebben a szakemberek a meglévõ és most elterjedõ következõ generációs szabványok egyesítését tûzik ki célul, hogy leegyszerûsítsék a gyártók, a kiadók és a vásárlók dolgát, amikor a kiadványok közötti választásra kerül a sor. Érdekes, hogy a három feltalálóból kettõ a Warnernek dolgozik, így a stúdiónak elõnyére válhat a sikeres kutatás.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. szeptember 15.
Blu-ray lejátszó és 65 hüvelykes LCD-tévé a Media Marktban
Megnyitotta kapuit a Media Markt Magyarország szervezésében megrendezésre került - remélhetõleg hagyományteremtõ - Közeljövõ Kiállítás és vásár, amely szeptember 15 és 22 között fogadja a látogatókat a Media Markt Pólus Center több száz négyzetméteres, raktárhelyiségbõl kialakított kiállítótermében. A rendezvény reggel 9-tõl este 9-ig, vasárnap pedig 10-tõl este 8 óráig látogatható, teljesen ingyenesen.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. szeptember 14.
Decemberben jön a Sony Blu-ray felvevõje
A Sony bejelentette, hogy még az idei esztendõ végén piacra dobja Japánban a Blu-ray (kék lézeres) technológiát alkalmazó DVD-felvevõjét, tovább erõsítve ezzel pozícióit a nagyfelbontású optikai lemezes készülékek piacán. A Sony, amely a Blu-ray formátumot támogatja a a Toshiba vezette csapattal szemben a nagyfelbontású DVD standard elismertetésében, további részleteket - pontos idõpontot, árat és a világ többi részén történõ bevezetés idõzítését - nem közölt. A cég már kínálja a Blu-ray meghajtókat Vaio számítógépeiben; a Blu-ray lejátszókat pedig október táján kezdi meg árusítani az Egyesült Államokban. Tervei között szerepel az is, hogy Blu-ray lejátszóval is felszerelt PlayStation 3 játékkonzolt novemberben dobja piacra a japán és az amerikai piacon egyaránt.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. szeptember 14.
Erõsít a Blu-ray
A Warner Home Video legújabb Blu-ray kiadványai az MPEG-2 tömörítési eljárás helyett már az új VC-1 codec felhasználásával készültek, ugyanakkor HD DVD formátumban is megjelentek. Ez adott okot a HighDef Digest szakíróinak egy újabb összehasonlításra a két HD formátum között. Úgy tûnik, a Blu-ray nagy lépést tett elõre a minõség terén, mert a néhány hónappal ezelõtti leszereplés után most bizony már fej-fej mellett van a két médium.
Forrás: AVX - Audio Video magazin   Bõvebben
Dátum: 2006. szeptember 2.
Elkészült a 200 GB-os Blu-ray lemez
A TDK elkészült a rekordkapacitású korongok prototípusával, ám azt még nem tudni, hogy a kereskedelmi forgalomban mikor jelennek meg. A Pioneer eközben 2007-re ígéri hibrid meghajtóját. A vállalat közleményben jelentette be a prototípus elkészültét, amelyet nagy áttörésként értékelnek. Ezzel ugyanis megvalósulni látszanak a rekordkapacitás eléréséről szőtt álmok, és megnyílhat az út az éppen csak mostanában bemutatkozó formátum jelentős kibővítése felé. A hagyományos egy- és kétrétegű korongokon 25, illetve 50 GB adatot tárolhatunk el, így viszont rögtön a négyszeresére ugrik a kapacitás.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. július 28.
4x-es sebességû Blu ray-író a Hitachi-LG-tõl
Nemrég a TDK mutatott be négyszeresen írható Blu ray lemezeket annak ellenére, hogy eddig az ilyen formátum írására alkalmas készülékek csupán kétszeres sebességgel dolgoztak. A Hitachi-LG azonban megtöri a jeget, és hamarosan piacra dobja a legelső 4x-es Blu ray író optikai meghajtót.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. július 19.
Olcsó Sony Blu-ray meghajtó a Sonytól
BWU-100A néven a Sony bejelentette számítógépekbe szánt Blu-ray optikai meghajtóját. A BWU-100A hagyományos PATA-n keresztül kapcsolódik a PC-hez és írni, olvasni egyaránt képes a Blu-ray lemezeket.
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2006. július 4.
Olcsó Blu-ray-írót jelentet meg a BenQ
A tajvani gyártó az elsõk között adja ki saját, nagy felbontású DVD-íróját, jóval az átlagos ár alatt.
Forrás: Origo.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. június 20.
Piacon az elsõ blu-ray lejátszó
Kisebb és gyorsabb, ráadásul a lemezek kapacitása is nagyobb: ezek alapján a Samsung blu-ray lejátszója a befutó, de a Toshiba hd-készüléke feleannyiba kerül, a képminőségben meg nincs eltérés.
Forrás: Index   Bõvebben
Dátum: 2006. június 13.
Már a boltokban: Sony Blu-ray meghajtós notebook
Az interneten már előrendelhető és a jövő héten érkezik az amerikai boltokba a Sony első noteszgépe, amely beépített Blu-ray meghajtót tartalmaz a gyári lemezek lejátszására és nagyfelbontású anyagok rögzítésére. A Vaio AR Premium listaára Intel Core Duo processzorral, 1 gigabájt memóriával és 17 hüvelykes kijelzővel 3500 dollártól indul, ami igen borsos, azonban ajándékba adják hozzá a Repülő tőrök háza című filmet Blu-ray lemezen.
Forrás: Portfolio.Light!   Bõvebben
Dátum: 2006. május 23.
2010-ig megússzuk a Blu-ray/HD DVD másolásvédelmet
A legfrissebb értesülések szerint a filmstúdiók és a nagyobb gyártók megállapodtak, hogy az évtized végéig elhalasztják a következő generációs optikai formátumoknál tervezett másolásvédelmet, így a filmeket bárhol minőségromlás nélkül élvezhetjük. A nemhivatalos forrásból származó hírről a Spiegel számolt be, kiemelve annak jelentőségét - már amennyiben valóban igaz a hír. Eszerint ugyanis a nagyobb hollywoodi filmstúdiók megállapodtak a szórakoztatóelektronikai gyártókkal a tervezett HDCP másolásvédelem bevezetésének elhalasztásáról, amely bizonyos esetekben lekorlátozta volna a HD tartalmak minőségét. Az érdekeltek a kalózkodás visszaszorítását várták a szigorú lépéstől, de a jelek szerint belátták, hogy ennek feltételei egyelőre nem állnak rendelkezésre.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. május 18.
Megjelent az elsõ Blu-Ray író
A Pioneer ma végre piacra dobta a világ első Blu-Ray író egységét, melyet nem kevesebb, mint 1000 dolcsiért vesztegetnek az Interneten. Az ára átszámítva tehát 200.000 forint, a megrendelés után pedig 3 héten belül már kézhez is kaphatjuk a drágaságot. A BDR-101A kódnevet viselő kütyü 45 perc alatt ír meg egy 25 gigás lemezt, melynek egyrétegű, egyszer írható változatát amúgy 10.000 forintért árulják.
Forrás: Gamekapocs.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. május 16.
Nyártól a Blu-ray is mobilizálódik
A Sony VAIO AR sorozatú noteszgépei lesznek az elsők, amelyek Blu-ray lemezeket is kezelnek majd.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. április 27.
A Blu-rayt is támogatja az új Nero
Nemcsak egy általános frissítés - hirdeti a Nero saját weboldalán a közkedvelt CD-író alkalmazáscsomag tegnap bejelentett 7.2.0.3-as változatát, amely az egyes modulok tekintetében is jelentős továbbfejlesztéseket tartalmaz, továbbá legfontosabb újdonságként bevezeti a Blu-ray lemezekre való adatrögzítés támogatását.
Forrás: Computerworld   Bõvebben
Dátum: 2006. április 23.
Microsoft - támogatás a Blu-ray formátumnak?
A Microsoft korábban a DVD utódformátumok harcában a HD-DVD mellett tette le a voksát. Voltak arról hírek, hogy a redmondi cég esetleg meggondolja magát, most viszont maga Bill Gates ismerte el a váltás lehetőségét.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. április 21.
Még áprilisban leszállítja a Matsushita az elsõ PC Blu-ray-meghajtókat
A japán Matsushita még ebben a hónapban eljuttatná legelső Blu-ray-meghajtóit a számítógépgyártó vállalatokhoz adták hírül a konszern szóvivői a mai napon Tokióban. A Matsushita készülékei alkalmasak lennének úgy az ezen formátumú lemezek olvasására mint megírására is, vagyis kezelnék az egyrétegű BD-R illetve újraírható BD-RE-lemezeket is. Természetesen azonban kompatibilis lesz a meghajtó a korábbi formátumokkal is (CD/DVD). A bejelentés szerint a következő generációs optikai meghajtó ára 850 dollár lesz.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. április 13.
Készül a 200 GB-os Blu-ray lemez
A TDK - amely Japánban már piacra dobta az első írható és újraírható korongokat - megszellőztette, hogy egy speciális nyolcrétegű változaton is dolgozik, amely 200 GB-ra növelné a kapacitást.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. április 11.
Júniusban jönnek a Fujitsu Blu-ray konfigurációi
A japán gyártó bejelentette, hogy júniusban dobja piacra az első Blu-ray meghajtóval felszerelt konfigurációkat. A TDK eközben a szigetországban már leszállította az első üres médiákat. A Fujitsu ezzel a gyártók közül elsőként jelentetné meg a következő generációs írókkal felszerelt asztali konfigurációit.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. április 6.
400 dollárért készülnek az új optikai meghajtók
Az optikai meghajtók piacáról készült elemzésben 400 dollárra, vagyis mintegy 84 ezer forintra becsülik a lejátszók előállítási költségét. A számítások szerint ez gyorsuló ütemben csökken majd.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. április 3.
25GB/50GB Samsung Blu-ray lemezmeghajtó
A nemrégiben bemutatott Samsung SH-B022 típusú Blu-ray DVD író készülék nemsokára kapható lesz Magyarországon – közölte szerkesztőségünkkel a hazai sajtókapcsolatokkal megbízott Rowland.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. március 29.
Szeptemberben érkezik a Panasonic Blu-ray-lejátszója
A Panasonic bejelentette, hogy szeptembertől lesz kapható Blu-ray-lejátszója, mely várhatóan 1500 dollár (~333 ezer forint) alatti áron kerül az üzletekbe. Reid Sullivan, a Panasonic szórkoztatóelektronikai üzletágának kereskedelmi alelnöke szerint az első évben akár 5 millió Blu-ray lemezek lejátszására képes eszköz -- játékkonzol, számítógépes meghajtó és Blu-ray-lejátszó -- is gazdára találhat.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. március 20.
A Sony nem sieti el a Blu-ray premiert
A japán vállalat asztali írója és a Blu-ray írót tartalmazó VAIO számítógép csak júliusban jelenhet meg.
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. március 18.
Megérkezett az elsõ PC-s Blu-ray író
Nem kellett sokáig várni a Blu-ray meghajtók beharangozása után: a Samsung jóvoltából rövid teszt készült a cég PC-be szánt írójáról. A Warner eközben elhalasztotta HD DVD filmjeinek megjelenését.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. március 17.
Blu-ray részletek a Sonytól
A Sony bejelentette első asztali lejátszója és a Blu-ray meghajtót magában foglaló Vaio PC megjelenésének időpontját és árazását. Az asztali példány 1000 dollárt kóstál, míg a PC-be szánt változatról csak később beszélnek.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. március 17.
Júliusban lesz megvásárolható a Sony elsõ Blu-ray lejátszója
A Sony hivatalosan is bemutatta végre első konzumer piacra szánt Blu-ray optikai meghajtóit: a BDP-S1 asztali Blu-ray lejátszó várhatóan júliusban, míg a Blu-ray íróval ellátott Vaio RC asztali számítógép és a PC-kbe építhető és meghajtó a nyár elején lesz megvásárolható. Az asztali lejátszó körülbelül 1000 dolláros áron kerül majd az üzletekbe.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. március 15.
Globális rajttal indul útjára novemberben a PlayStation 3
Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke a Tokióban megrendezett PlayStation Business Briefing 2006 rendezvényen újabb részletekkel szolgált a PlayStation 3 játékkonzol megjelenésével kapcsolatban. A mondhatni rögtönzött bejelentéssel -- a rendezvényt eredetileg a sajtó teljes kizárásával tervezték, az utolsó pillanatban hívtak meg újságírókat az eseményre -- a Sony elismerte, hogy késik a konzol, és a PlayStation 3 csak novemberben kerül piacra, akkor azonban világszerte.
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. március 14.
Régiókód a HD-DVD és a Blu-ray lemezeken
Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy - hiába a felhasználók nemtetszése - lesz régiókód mind a Blu-ray, mind a HD-DVD korongokon. A régiókód bevezetését elsősorban a két tábort erősítő hollywoodi filmstúdiók támogatják.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. március 13.
Mi váltja fel a DVD-t?
A színfalak mögött javában zajlik a műszaki küzdelem a DVD lemezeket felváltó új képhordozó elterjesztéséért. Aki ugyanis a jövőben nagy feloldású (HDTV) formátumban akar filmeket égetni vagy kölcsönözni, az kénytelen lesz a DVD helyett más hordozót választani, mert ennek a tárolókapacitása túl kevés egy high definition (HD) technológiát megtestesítő film rögzítéséhez.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. március 12.
Blu-ray: a másolásvédelem csúszik, a formátum nem
A Blu-ray Szövetség a CeBIT-en megerősítette, hogy nagy valószínűséggel csúszni fog a formátumnál alkalmazandó AACS másolásvédelem, ám ez szerintük nem korlátozza majd a felhasználókat.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. március 10.
CeBIT 2006: Nyáron érkeznek a kéksugaras Sony gépek
A Sony bejelentette, hogy az év közepén kezdené Blu-ray lejátszóval felszerelt asztali és hordozható számítógépeinek szállítását.
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. március 10.
Az elsõ Samsung Blu-ray lejátszó
A dél-koreai Samsung elektronikai konszern számtalan újdonságot sorakoztatott fel CeBIT-standján a tegnapi nap során, így többek között bemutatták első Blu-ray kompatibilis lejátszójukat is, a BD-P1000-est.
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. március 9.
A TDK leszámol az írható CD-kkel
 
Forrás: IT.News   Bõvebben
Dátum: 2006. március 8.
Megkezdõdött a nyers Blu-ray lemezek szállítása
 
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. március 8.
Írható Blu-ray lemez már márciusban
A Sony Europe adatrögzítéssel foglalkozó divíziója bejelentette, hogy az első írható Blu-ray lemezek még a hónap folyamán az európai piacra kerülhetnek.
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. március 7.
Blu-ray HD DVD kombó meghajtót tervez az LG
Belső vállalati kommunikáció alapján úgy tűnik, az LG egy kombó meghajtóval szeretné learatni az optikai tárolók piacának gyümölcseit, és korábban bejelentett lejátszója helyett az új megoldásba helyezi reményét.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. március 2.
Vége a profiknak szánt Blu-raynek
 
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. március 2.
Nem kell májusig várni az elsõ PC-s Blu-ray íróra
 
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. február 28.
Tavasszal érkeznek az elsõ filmek az új DVD-n
 
Forrás: Origo.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. február 28.
Május 23-án indul a kéksugaras invázió
 
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. február 11.
A Sony bejelentette Blu-ray árait
A Sony Pictures a héten elsőként jelentette be a tengerentúlon idén megjelenő Blu-ray filmjeinek árait. Idén azonban több formátumra, így például a DVD-UMD szabványra is építenek majd. A filmstúdió azt is felfedte, hogy következő generációs nagy felbontású optikai lemezekkel kapcsolatos marketing stratégiája részeként több formátumra is épít majd, ezzel biztosítva a rugalmasságot és a mobilitást fogyasztóinak. A DVD kínálatban már szereplő filmek Blu-rayen 17,95 dolláros (körülbelül 4000 forint) nagykereskedelmi áron kerülnek majd forgalomba, vagyis pont ugyanannyiért, mint amennyiről a DVD indult 1997-es megjelenésekor. Az új kiadványok pedig 23,45 dollárért (körülbelül 5000 forint) kerülnek a boltokba, átlagosan 15-20%-kal drágábban, mint DVD-n.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. február 11.
20%-kal lesznek drágábbak a Bluray DVD filmek a hagyományosaknál
 
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. február 10.
Mégse lesznek olyan olcsók a Blu-ray filmek?
 
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. február 9.
Blu-ray filmek DVD-s áron
 
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. február 9.
Drágábbak lesznek a filmek Blu-ray lemezen
 
Forrás: Origo.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. február 9.
5000 Forint körül lesznek a legújabb Blu-Ray lemezes filmek
 
Forrás: itport.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. február 8.
Elviselhetõ felárral kerülnek piacra az elsõ Blu-ray filmek
 
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. február 6.
Áprilisban érkeznek a Samsung multiformátumú Blu-ray rögzítõi
 
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. február 4.
Eldõlhet a kék lézerek csatája
Miután a hazai háztartások mintegy 30 százalékában már van DVD-olvasó, itt az ideje végiggondolni, mire fogjuk ezeket lecserélni 5-7 éven belül. Most indulnak Magyarországon is a digitális tévéadások, az élvonal hamarosan nagy felbontású is lesz, a jó műsorokat fel is akarjuk majd venni, és a filmstúdiók is tízesével jelentik be a nagy felbontású formában is kiadott filmeket. Amint azt a magyar népesség egyharmada már tudja, a szabvány DVD képpontszáma 720×576. Ez finomabb felbontás, mint a tévéműsoré, amely körülbelül 600×400-as jó esetben, bár analóg jelről lévén szó, a képpontszámnak nincs sok értelme.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. január 29.
Hamarosan érkeznek az elsõ TDK Blu-ray-lemezek
 
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. január 27.
Harc a DVD és Blu-ray technológiák között - nincs kompromisszum
 
Forrás: ma.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. január 25.
Blu-ray meghajtót gyárt a Toshiba?
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. január 24.
A pornóipar is szemet vetett a Blu-rayre
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. január 23.
Nextgen paradoxon: Blu-ray olvasó a Toshibától
 
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2006. január 21.
Régiókód a Blu-ray lemezeken?
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. január 20.
Befejezte a Blu-ray fejlesztéseit a Toshiba Samsung
 
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. január 20.
Pioneer szerint legalább 4 millió PlayStation 3 kerül piacra idén
 
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. január 16.
Nagytudású Blu-ray lejátszó újdonság
 
Forrás: Terminal.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. január 14.
Külsõ Blu-ray meghajtót kaphat az Xbox 360
A CES 2006 kiállítás lezárulta után a Microsoft részéről elhangzott, hogy a legújabb konzolnál alkalmazott megoldás lehetővé teszi a következő generációs, így akár egy Blu-ray-meghajtó csatlakoztatását is.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. január 12.
Microsoft: az Xbox 360 akár támogathatja a Blu-rayt is
 
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. január 11.
Elkészültek a végleges Blu-ray szabványok
 
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. január 9.
Tavasszal jönnek a Blu-ray lemezek
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. január 9.
BDA véglegesítette a Blu-ray Disc formátum specifikációit
 
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. január 9.
50 GB-os Panasonic kéklézer lemez
 
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2006. január 7.
Jönnek az elsõ Blu-ray filmek
 
Forrás: FN.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. január 7.
Több filmstúdió is bejelentette Blu-ray filmjeit
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. január 6.
BDA bejelentette az elsõ Blu-ray termékek megjelenését
 
Forrás: HVG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. január 6.
CES 2006: CyberLink Blu-ray megoldások a HP-nál
 
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. január 6.
Samsung már áprilisban jelentkezik Blu-ray lejátszóval
 
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. január 5.
CES 2006: Blu-ray és HD DVD körkép
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2006. január 5.
A Blu-ray hónapokkal elõzheti meg a HD-DVD bevezetését
 
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. január 4.
Nyilvános az elsõ Blu-ray lemezes filmek listája
Az ominózus 20 film a következő: Az Ötödik Elem, Bram Stoker's Dracula, Desperado, Egy maréknyi Dollárért, Navarone ágyúi, Hitch, A Repülő tőrök háza, Lovagregény, Kung Fu Hustle, Az utolsó tangó, Legends of the Fall, A kaptár, Robotzsaru, Érte-lem és Érzelem, Lopakodó, A lény, SWAT, XXX, Sólyom végveszélyben és Híd a Kwai folyón.
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. január 4.
Lejátszókkal lesznek kaphatók az elsõ Blu-ray filmek
 
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2006. január 4.
Blu-ray és HD-DVD támogatás egyetlen chipben
 
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2006. január 2
Eljövendõ PS3 régiókódok
A japán IT Media magazinban közzétették a Blu-Ray Disc várható régiókódjait, melyet majd a Playstation 3-ban is használni fognak. * Region 1: Amerika, Kelet-Ázsia, Japán * Region 2: Európa, Törökország, Afrika * Region 3: Kína, Oroszország és ezek szomszédai * Region 4: Kódmentes kiadás, bárhol használható
Forrás: Gamekapocs.hu   Bõvebben
Dátum: 2005. december 30.
Microsoft kemény sarcot kér a Blu-ray támogatásért
 
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2005. december 29.
Megérkezett az elsõ Blu-ray író
 
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2005. december 28.
JVC HIBRID BLU-RAY/DVD-9 LEMEZ
 
Forrás: HiFiCity   Bõvebben
Dátum: 2005. december 28.
A Pioneer bejelentette Blu-ray-meghajtóját
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2005. december 27.
Jön a Pioneer elsõ számítógépekbe szánt Blu-ray írója
 
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2005. december 20.
Csupasz Blu-ray lemezek a TDK-tól
 
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2005. december 16.
A Microsoft kihátrál a HD DVD mögül?
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2005. december 15.
Végzetesnek túnõ csapások érik a HD DVD-t
 
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2005. december 12.
Ezer gigabájt egyetlen korongon
 
Forrás: IT.News   Bõvebben
Dátum: 2005. december 7.
Már gyártásban a duplarétegõ Blu-ray lemez
 
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2005. december 5.
Mégis a Blu-ray lehet a nyerõ?
 
Forrás: Computerworld   Bõvebben
Dátum: 2005. december 5.
A Fox szerint a Blu-Ray fog gyõzedelmeskedni
 
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2005. december 5.
Olcsóbb Blu-ray lemezek?
 
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2005. november 30.
Drága mulatság lesz a Blu-rayre való átállás
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2005. november 29.
Elõállítási költségek dönthetik el a harcot
 
Forrás: Computerworld   Bõvebben
Dátum: 2005. november 23.
Egyszerre ad ki HD DVD és Blue-ray lemezt az Imation
 
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2005. november 22.
Elkészült az elsõ Blu-Ray film
 
Forrás: ComputerWorld   Bõvebben
Dátum: 2005. november 21.
Blu-ray: a DVD utódja Magyarországon!
 
Forrás: Terminal.hu   Bõvebben
Dátum: 2005. november 20.
CD/DVD/BD-meghajtón dolgozik a Panasonic
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2005. november 17.
HP átállhat a HD DVD támogatói közé
 
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2005. november 15.
A Blu-ray Disc belsõ csatái
 
Forrás: Hazi-mozi.hu   Bõvebben
Dátum: 2005. november 10.
A Metro-Goldwyn-Mayer is a Blu-ray ...
 
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2005. október 25.
Eldõlt, de még évekig tart a dvd-háború
HD-DVD és a Blue-ray formátumok támogatói még küzdenek egymással, a Forrester Research szerint már eldőlt a harc. A vásárlók azonban még egy-két évig bizonytalanok lesznek.
Forrás: Index   Bõvebben
Dátum: 2005. október 24.
A Warner mindkét DVD szabványt támogatja
 
Forrás: FN.hu   Bõvebben
Dátum: 2005. október 20.
A HP is lázadozik a Blu-ray hibái miatt
 
Forrás: HardwareOC   Bõvebben
Dátum: 2005. október 20.
Befutó Blu-ray, hosszú HD DVD agónia
 
Forrás: Prohardver   Bõvebben
Dátum: 2005. október 19.
Bill Gates: vásárlóellenes a Blu-ray másolásvédelme
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2005. október 19.
A Panasonic a Blu-ray technológia mellett
 
Forrás: KLICK   Bõvebben
Dátum: 2005. október 12.
Panasonic Blu-ray
 
Forrás: Panasonic   Bõvebben
Dátum: 2005. október 12.
Blu-Ray meghajtó a notebookban
 
Forrás: Terminal.hu   Bõvebben
Dátum: 2005. október 12.
A Blu-ray formátumot is támogatja az új Nero 7
 
Forrás: PC fórum   Bõvebben
Dátum: 2005. október 05.
Mindkét kéklézeres DVD formátumot ...
 
Forrás: Game Chanel   Bõvebben
Dátum: 2005. október 04.
HD-DVD vagy Blu Ray? Mindkettõ!
 
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2005. október 03.
Csak papíron ígéretesebb a Blu-ray?
 
Forrás: HWSW   Bõvebben
Dátum: 2005. szeptember 27.
Intel és a Microsoft a Bluray helyett a HD DVD-t ...
 
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2005. szeptember 07.
Blu-ray és HD-DVD egyszerre
 
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2005. szeptember 06.
HD-DVD/Blu-ray kombómeghajtót fejleszt ...
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2005. augusztus 24.
Egyelõre nem lesz egységes ...
 
Forrás: Fiksz   Bõvebben
Dátum: 2005. május 25.
A Sony is kiteregetett
 
Forrás: KRÉTA   Bõvebben
Dátum: 2005. május 17.
A Sony bemutatta következõ generációs...
 
Forrás: Prim-online   Bõvebben
Dátum: 2005. március 11.
Az Apple is a Blu-ray mellett foglal állást
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2004. december 30.
Blu-Ray DVD-kombó a JVC-tõl
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2004. december 13.
A Disney támogatni fogja a Blu-Ray szabványt
 
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2004. november 23.
Érkeznek a környezetbarát Blu-ray adattárolók
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2004. július 01.
Itt az elsõ Matsushita Blu-ray DVD-író
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2004. március 19.
A TDK is a Blu-ray alapítók között
 
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2004. január 13.
A Dell és a HP a Blu-Ray-t támogatja
 
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2003. október 03.
A Toshiba növelte kék lézerének teljesítményét
 
Forrás: PC-World   Bõvebben
Dátum: 2003. május 7.
Sony: hajrá Blu-ray!
A különböző fogyasztói elektronikai eszközök fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Sony bejelentette, hogy mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a jelenlegi DVD technológiákról a legújabb Blu-ray technológiákra történő átállás a lehető leggyorsabban mehessen végbe.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2002. szeptember 18
Blu-ray videorekordert mutatott be a Sony
 
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2002. február 26.
Megszületett a Blu-ray Disc
A Blu-ray Disc technológiával 2 órányi, nagy felbontású digitális videofelvételt lehet készíteni 12 cm átmérőjű, CD/DVD méretű fázisváltásos optikai lemezre. Kilenc vezető cég együttes kutatásainak eredményeként született meg a "Blu-ray Disc" nevű következő generációs, nagy kapacitású optikai lemezes videofelvételi formátum alapspecifikációja. A Blu-ray Disc 27 gigabájtnyi (GB) adat felvételét, újraírását és lejátszását teszi lehetővé egyoldalas, egyrétegű 12 cm-es CD/DVD méretű lemezre, 405 nm-es ibolyakék-lézersugár használatával. A Blu-ray Disc alapspecifikációját elkészítő cégek a Panasonic, a Hitachi, az LG Electronics, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp, a Sony és a Thomson.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2002. február 21
A gyártók elfogadták az új DVD szabványt
A vezető szórakoztatóelektronikai társaságok a napokban elfogadták a következő generációs DVD szabvány specifikációjáról szóló tervezetet, így immár feltételezhetően csak hónapok kérdése az új, nagykapacitású DVD eszközök piaci megjelenése.
Forrás: SG.hu   Bõvebben
Dátum: 2007. november 27.
Európában a Blu-ray vezet
A nagyfelbontású verzióban kiadott filmek piacán Európában a Blu-ray áll nyerésre: ilyen formátumban értékesítik a kontinensen a legtöbb nagyfelbontású filmet. A Blu-ray Disc Association a Media Control Gfk International cég eladási adataira hivatkozó közleménye szerint a Blu-ray-lemezen (BD) eladott filmek száma Európában nemrég lépte át az egymilliós darabszámot. A kontinensen a nagyfelbontású DVD-filmek 73 százalékát ilyen formátumú lemezen értékesítik, míg a rivális HD DVD formátum csupán 27 százalék körüli részesedéssel bír - számolt be a Reuters. A sikerhez minden bizonnyal hozzájárul az is, hogy a Sony PlayStation 3 konzolgépe alapból elboldogul Blu-ray-filmekkel, sõt, a játékgép a piacon kapható legolcsóbb lejátszó.
Forrás: Origo.hu   Bõvebben
Szûrés
Cikkek száma:  259
Megjelenítendõ:
   -tõl
   . cikkig
Keresés
Kulcsszó:
 
Cikkek
Az LG új Blu-ray lejátszója webre tereli a szórakozást
WEB Youtube online full HD
Az elsõ Toshiba Blu-ray lejátszó
Toshiba IFA csatlakozott BD-Live
A boldogság kék sugara - Blu-ray kombók tesztje
teszt kombó elérhetõ áron
Gyönyörû Blu-ray lejátszók a Samsungtól
Samsung CES stílusos külsõ
Egyszerûsödik a Blu-ray licencelése
licensz csökkentett díjak
Több Blu-ray film ára is csökken
olcsóbb terjedés részesedés
Nagyot eshet a Blu-ray ára
áresés generációváltás
Blu-ray technológiával javít a zenei CD-ken a Sony
Blu-spec zenei CD
500 GB egyetlen Blu-ray lemezen
Pioneer terabájtos 2010
Sony: a Blu-ray három éven belül letaszíthatja a DVD-t a trónról
térnyerés domináns
16 rétegû, 400 GB-os Pioneer Blu-ray lemez
Pioneer 16 réteg
Blu-ray filmekbe integrált reklám
reklám interaktív hírdetések
Blu-ray rohamra készülnek a gyártók
terv dömping õsszel
Robbanászszerû növekedés elõtt a Blu-ray, de a DVD marad az úr
növekedés dominancia megduplázódik
Hiába gyõzött a Blu-ray
formátumháború népszerûbb megelégednek
Lelassul a Blu-ray árcsökkenése
árcsökkenés
Rohamosan nõ a Blu-ray Disc népszerûsége
népszerû lemezszabvány
9 millió eladott Blu-ray film
siker koclázatmentes Oscar
DivX-támogatással csábítanak a Blu-ray gyártók
DivX
A formátumháború után emelkednek a Blu-ray lejátszók árai
drágább
Blu-rayt építene az Xboxba a Microsoft
tárgyalások Xbox konzol
Az elsõ külsõ Blu-ray olvasó
külsõ olvasó DX-401S
Sony: Blu-ray 2.0 lejátszók
2.0 asztali BD-Live
A letöltések megölhetik a Blu-rayt
megnyerte eltûnhet internetrõl
Toshiba: nincs tovább HD DVD
Toshiba bejelentette
Véget ér az új DVD-k háborúja
gyõzelem 90%
A Blu-ray győzött, a Toshiba csak az időt húzza
Gartner piackutató évvégére
Újgenerációs DVD-k: olcsóbb Blu-ray, halálán a HD DVD?
árcsökkenés hordozható
Csökkent a Blu-ray modulok mérete
miniatürizálás kisebb olcsóbb
A HD-lemezek forgalmán is látszik a Warner Blu-ray exkluzivitásának hatása
Warner exkluzív Paramount
A pornóipar is a Blu-ray mellett dönt?
CES pornó régiókódmentes
Sony: itt az olcsó Blu-ray
olcsó olvasó BDU-X10S
Átállt a Warner - máris nyert a Blu-ray?
Warner Brothers átállt
Vékony noteszgépekbe szánt Blu-ray-írót mutatott be a Panasonic
Miniatür Panasonic
Sony: A Blu-Ray-é lesz a végsõ diadal
Sony védhetõ tartalom Steven Spielberg jobb
A legolcsóbb PC-s megoldások egyike lehet a Lite-On Blu-ray olvasója
olvasó Philips Lite-On DH-401S legolcsóbb
Következõgenerációs Blu-ray-lejátszó a Panasonictól
BD Profile Panasonic használhatatlan
Az idei mérleg: vezet a Blu-ray
USA Sony olcsóbb Xbox pickutató
Két Disney Blu-ray film egy áráért
Disney ingyen ajándékba egyet-fizet-kettõt-kap
Blu-ray-t minden laptopba!
Sony NEC laptop Optiarc BC-5500A
Sony: 4x-es belsõ Blu-ray PC-hez
Sony 4x belsõ BWU-200S
Hitachi - kompatibilis 100 GB-os Blu-ray
Hitachi kompatibilis 100 GB CEATEC
Ontják magukból a Blu-ray lemezeket a Sony gyárai
DADC darabszám
Olcsó Blu-ray a Pioneer és a Mitsubishi fejlesztõitõl
olcsó szerver LTH Pioneer Mitsubishi
Négy új Blu-ray lejátszó a Sonytól
Sony asztali felvevõ BDZ-X90 1080p60 p24 HDMI BDZ-T70
Újabb tagokkal bõvült a Blu-ray tábor
Heise filmstúdió Európa
Gran Turismo 5 Prologue Blu-ray-en is
Gran Turismo 5 Prologue Network
Heavenly Sword: 10 GB hanganyag
hanganyag Heavenly Sword demo
Heavenly Sword: 10 GB hanganyag
hanganyag Heavenly Sword demo
Halott felett aratott gyõzelmet a kék lézer
VHS
Hitachi: digitális videokamerák Blu-ray lemezekkel
Hitachi videókamera MPEG4
Hitachi: digitális videokamerák Blu-ray lemezekkel
Hitachi videókamera MPEG4
A hazai piacra tekintve is a Blu-raynek áll a zászló
választék dömping felmérés
Nyári akciót indít a Blu-Ray Disc Association a formátum népszerûsítés&eacu
USA akció
Új másolásvédelem a Blu-ray szabványhoz
másolásvédelem BD+
A Blockbuster is a Blu-ray szekerét tolja
USA kölcsönző Blockbuster kizárólag
Olcsóbb lesz a bluray-olvasó
olcsóbb BDP-S300
Blu-ray, HD DVD - jön a legális másolás
másolásvédelem managed copy legális másolás
VAIO AR: Blue-Ray meghajtós notebook
első notebook Sony VAIO
Több úton halad az optikai adattárolók fejlesztése
konferencia
Az újabb mesterkulcs sem védi meg a Blu-ray és HD DVD lemezeket
AACS kulcs kódolás AnyDVD HD frissíteni
Blu-ray for ever! A Sony Europe gőzerővel dolgozik a Blu-ray sikeréért.
Sony interaktív promóciós virtuális
DVD háború: nyerésre áll a Blu-ray?
verseny nagyfelbontású film Warner piacpolitika
Olcsó Blu-Ray olvasót készített Kínának a Pioneer
Kína licenc Pioneer BDC-S02
Válasz a HD-DVD és a Blu-ray feltörésére
AACS konzorcium védelem feltörése lejátszóprogram kulcs
Nyár végén jönnek az olcsóbb Blu-ray meghajtók
olcsó Tajvan
A Microsoft is kiállhat a Blu-ray mellett
Európa támogatás Microsoft pluszköltségek
Miért veszíthet a PS3, és miért győzhet a Blu-ray
rivális Disney Fox legnépszerűbb
CeBIT: A Blu-ray a trónon
formátumháború BDA hannoveri CeBIT Sony PS3
AnyDVD HD: már a Blu-ray sem akadály
betiltott legújabb AnyDVD változások DVI
Új Blu-Ray-lejátszó 110 ezer forintért
Sony legolcsóbb lejátszó BDP-S300 konzol
A Blu-ray csatát nyert
konkurens trend Playstation
Nyomtatható, vízálló Blu ray-lemezek
Imation vízálló tintasugaras tintasugaras
10-szeres írás kétrétegű Blu-ray és HD DVD lemezre
Nichia lézer tízszeres pulzáló dupla
Elismerte az univerzális HD DVD és Blu-ray kulcs létezését az AACS adminisztrátora
univerzális AACS kulcs
Megtalálták a minden HD DVD és Blu-ray filmet dekódoló kulcsot
másolásvédelem Doom9 univerzális kulcs másolat
Félmillió Blu-ray filmet kapnak az európai PlayStation 3 vásárlók is
SCEE ingyen PlayStation Casino Royale
Indiai kézbe került a Philips optikai technológiákat fejlesztő leánya
Moser Baer India Philips profiltisztítás
Blu-Ray lemezek ingyen
PlayStation PS3 kupon
Vezet a Blu-ray az optikai háborúban
Vezet PlayStation rivális Nielsen VideoScan
Behozza lemaradását a Blu-ray a HD DVD-vel szemben
lemaradás PlayStation konzol
Olcsó Blu-ray olvasóval készül a Pioneer
Pioneer kombó olcsó BDC-202 versenyképes
2009-ig tarthat a Blu-ray és a HD DVD küzdelme
békülés
Már kapható Európában a Blu-ray és HD DVD lemezeket kezelő készülék
LG hibrid Super Multi Blue BH100
A Blu-rayt is feltörték?
feltörték másolásvédelem BD+ Doom9 Lord of War
Sony: Blu-ray-en nem lesz pornó!
pornó Sony filmek
A Blu-Ray lassítja a PS3-as Oblivion fejlesztését
The Elder Scrolls IV Oblivion fejlesztõ Bethesda
A pornóipar beszállt a DVD-háborúba
producer pornó CES AVN Expo Sony
Fox és MGM Blu-ray megjelenések
Fox MGM
Nem lesz pornó a Blu-ray lemezeken
Sony pornó XXX
Beelõzött a Blu-ray
Karácsony USA PS3 arány
CES: érkezőben a 200 GB-os Blu-ray
TDK mini 200
Győzelmet hirdet a Blu-ray tábor - idén eldől a formátumháború?
domináns Sony CES
Ha BluRay-lejátszó, akkor PlayStation 3?
IMDB Descent PS3
Véget érhet a DVD-háború
CES Total LG univerzális Warner
Blu-ray a Sonytól
Sony
Blu-ray: strapabíróbb, mint a DVD?
DVD kapacitás
Famitsu: Blu-Ray lemezmelléklettel
Famitsu lemezmelléklet
A Dell csúcsmodellje már Blu-ray meghajtóval is kérhetõ
Dell XPS M1710 notebook
Elkészült a Sony Blu-ray lejátszója
Sony BDP-S1 SonyStyle
HDCP: eszik vagy isszák?
HDCP másolás
Blu-rayt minden Apple gépbe!
Apple rivális 2007 Tiger Leopard
A Sharp is belefog a kék lézerdiódák gyártásába
Sharp alaktrész
Jövő karácsonykor fél áron vehetünk Blu-ray-lejátszót
olcsóbb karácsony konzol
Több mint 300 dollárt veszít a kisebbik PlayStation 3 konzolon a Sony
iSuppli PlayStation játékgép veszteség Sony
Univerzális kék lézeresek: az ellenállás értelmetlen?
multinormális komponens prominens Samsung
Kukában a hibrid HD-DVD Blu-Ray lejátszó?!
Samsung hibrid kombó
Sokat spórolhat, ha jövőre vesz új DVD-t
Spórolás tavasz
Samsung Blu-ray lejátszó a magyar piacon
Samsung BD-P1000 premier
Jól sikerült a PlayStation 3 bemutatkozása
Sony expo Honolulu
Az elsõ magyarul megjelenõ blu-ray filmek
Magyarul Gattaca Randiguru Lopakodók xXx
A LaCie is kínál külső Blu-ray írót
LaCie külső kétrétegű
Blu-ray – megérkezett!
BWU-100A jogvédett Sony
A Betamax sorsára jut a Blu-ray?
Európa Sony Betamax VHS
A kéket vagy a pirosat?
Imation ismeretterjesztő Memorex Oakdale
Tovább késik a Sony Blu-ray lejátszója
Sony lejátszó premier
Hamarosan a Sharp is könnyíthet a Sony lézerdiódás problémáin
SHARP hiány lézerdióda
Hibrid Blu-ray / HD DVD chipet készített a NEC
NEC chip hibrid
Jönnek az 50 gigabájtos mozifilmek
Sony filmek Távkapcs A Sólyom végveszélyben Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby
Az elsõ kétrétegû Blu-ray filmek
Click Black Hawk Down Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby
Panasonic DMP-BD10 Blu-ray lejátszó
Panasonic BMP-BD10 P4HD
Jövõre jön a HD DVD régiókód
régió
Jönnek a kamkorderekbe szánt Blu-ray korongok
TDK egyrétegű kamkorder CEATEC mini 8
Az USA-ban nincs igény az újgenerációs DVD-felvevőkre
CEATEC Toshiba TiVo CNet
Megérkeztek az új Blu-ray felvevők
Ceatec Sony Vaio PC videofelvevő BDZ-V9 BDZ-V7
Sony Blu ray felvevők Karácsonyra
Sony Japán merevlemez
Hardverparádé
Sony BWU-100A
Láthatáron a Matsushita Blu-ray felvevői
Matsushita Japán Panasonic Toshiba CNet
Teszteltük az LG négyszeres Blu-ray íróját
LG GBW-H10N ATAPI IDE
Panasonic: Blu-ray Disc/HDD rekorderek a japán piacra
Panasonic DIGA DMR-BW200 DRM-BR100 G-Guide HDMI
Az Universal a jövőben sem támogatja a Blu-rayt
Universal Denver CEDIA kiállítás
Elmossák a nagyfelbontású videók részleteit a Samsung első Blu-ray lejátszói
Samsung BD-P1000 firmware
Készülnek a hibrid optikai lemezek
hibrid amerikai
Blu-ray lejátszó és 65 hüvelykes LCD-tévé a Media Marktban
Media Markt Kiállítás Pólus
Decemberben jön a Sony Blu-ray felvevõje
Sony PlayStation PS3 DVD-felvevõ
Erõsít a Blu-ray
VC-1 codec
Elkészült a 200 GB-os Blu-ray lemez
TDK 2007 rekord 200GB
4x-es sebességû Blu ray-író a Hitachi-LG-tõl
Olcsó Sony Blu-ray meghajtó a Sonytól
BWU-100A Sony
Olcsó Blu-ray-írót jelentet meg a BenQ
Olcsó
Piacon az elsõ blu-ray lejátszó
Samsung Toshiba
Már a boltokban: Sony Blu-ray meghajtós notebook
Sony Vaio Premium
2010-ig megússzuk a Blu-ray/HD DVD másolásvédelmet
másolásvédelem 2010
Megjelent az elsõ Blu-Ray író
első BDR-101A
Nyártól a Blu-ray is mobilizálódik
Sony
A Blu-rayt is támogatja az új Nero
Nero
Microsoft - támogatás a Blu-ray formátumnak?
Microsoft Bill Gates
Még áprilisban leszállítja a Matsushita az elsõ PC Blu-ray-meghajtókat
Matsushita Tokio
Készül a 200 GB-os Blu-ray lemez
TDK
Júniusban jönnek a Fujitsu Blu-ray konfigurációi
Fujitsu
400 dollárért készülnek az új optikai meghajtók
25GB/50GB Samsung Blu-ray lemezmeghajtó
Samsung SH-B022
Szeptemberben érkezik a Panasonic Blu-ray-lejátszója
Panasonic
A Sony nem sieti el a Blu-ray premiert
Sony VAIO
Megérkezett az elsõ PC-s Blu-ray író
Samsung
Blu-ray részletek a Sonytól
Sony
Júliusban lesz megvásárolható a Sony elsõ Blu-ray lejátszója
Sony BDP-S1 asztali
Globális rajttal indul útjára novemberben a PlayStation 3
PlayStation Sony Tokio
Régiókód a HD-DVD és a Blu-ray lemezeken
régiókód Hollywood
Mi váltja fel a DVD-t?
Blu-ray: a másolásvédelem csúszik, a formátum nem
CeBIT AACS másolásvédelem
CeBIT 2006: Nyáron érkeznek a kéksugaras Sony gépek
Sony
Az elsõ Samsung Blu-ray lejátszó
Samsung BD-P1000 CeBIT
A TDK leszámol az írható CD-kkel
Megkezdõdött a nyers Blu-ray lemezek szállítása
Írható Blu-ray lemez már márciusban
Sony Európa
Blu-ray HD DVD kombó meghajtót tervez az LG
LG
Vége a profiknak szánt Blu-raynek
Nem kell májusig várni az elsõ PC-s Blu-ray íróra
Tavasszal érkeznek az elsõ filmek az új DVD-n
Május 23-án indul a kéksugaras invázió
A Sony bejelentette Blu-ray árait
Sony árak
20%-kal lesznek drágábbak a Bluray DVD filmek a hagyományosaknál
Mégse lesznek olyan olcsók a Blu-ray filmek?
Blu-ray filmek DVD-s áron
Drágábbak lesznek a filmek Blu-ray lemezen
5000 Forint körül lesznek a legújabb Blu-Ray lemezes filmek
Elviselhetõ felárral kerülnek piacra az elsõ Blu-ray filmek
Áprilisban érkeznek a Samsung multiformátumú Blu-ray rögzítõi
Eldõlhet a kék lézerek csatája
digitális tévéadás
Hamarosan érkeznek az elsõ TDK Blu-ray-lemezek
Harc a DVD és Blu-ray technológiák között - nincs kompromisszum
Blu-ray meghajtót gyárt a Toshiba?
A pornóipar is szemet vetett a Blu-rayre
Nextgen paradoxon: Blu-ray olvasó a Toshibától
Régiókód a Blu-ray lemezeken?
Befejezte a Blu-ray fejlesztéseit a Toshiba Samsung
Pioneer szerint legalább 4 millió PlayStation 3 kerül piacra idén
Nagytudású Blu-ray lejátszó újdonság
Külsõ Blu-ray meghajtót kaphat az Xbox 360
CES Microsoft
Microsoft: az Xbox 360 akár támogathatja a Blu-rayt is
Elkészültek a végleges Blu-ray szabványok
Tavasszal jönnek a Blu-ray lemezek
BDA véglegesítette a Blu-ray Disc formátum specifikációit
50 GB-os Panasonic kéklézer lemez
Jönnek az elsõ Blu-ray filmek
Több filmstúdió is bejelentette Blu-ray filmjeit
BDA bejelentette az elsõ Blu-ray termékek megjelenését
CES 2006: CyberLink Blu-ray megoldások a HP-nál
Samsung már áprilisban jelentkezik Blu-ray lejátszóval
CES 2006: Blu-ray és HD DVD körkép
A Blu-ray hónapokkal elõzheti meg a HD-DVD bevezetését
Nyilvános az elsõ Blu-ray lemezes filmek listája
Filmek
Lejátszókkal lesznek kaphatók az elsõ Blu-ray filmek
Blu-ray és HD-DVD támogatás egyetlen chipben
Eljövendõ PS3 régiókódok
Régiókód
Microsoft kemény sarcot kér a Blu-ray támogatásért
Megérkezett az elsõ Blu-ray író
JVC HIBRID BLU-RAY/DVD-9 LEMEZ
A Pioneer bejelentette Blu-ray-meghajtóját
Jön a Pioneer elsõ számítógépekbe szánt Blu-ray írója
Csupasz Blu-ray lemezek a TDK-tól
A Microsoft kihátrál a HD DVD mögül?
Végzetesnek túnõ csapások érik a HD DVD-t
Ezer gigabájt egyetlen korongon
Már gyártásban a duplarétegõ Blu-ray lemez
Mégis a Blu-ray lehet a nyerõ?
A Fox szerint a Blu-Ray fog gyõzedelmeskedni
Olcsóbb Blu-ray lemezek?
Drága mulatság lesz a Blu-rayre való átállás
Elõállítási költségek dönthetik el a harcot
Egyszerre ad ki HD DVD és Blue-ray lemezt az Imation
Elkészült az elsõ Blu-Ray film
Blu-ray: a DVD utódja Magyarországon!
CD/DVD/BD-meghajtón dolgozik a Panasonic
HP átállhat a HD DVD támogatói közé
A Blu-ray Disc belsõ csatái
A Metro-Goldwyn-Mayer is a Blu-ray ...
Eldõlt, de még évekig tart a dvd-háború
A Warner mindkét DVD szabványt támogatja
A HP is lázadozik a Blu-ray hibái miatt
Befutó Blu-ray, hosszú HD DVD agónia
Bill Gates: vásárlóellenes a Blu-ray másolásvédelme
A Panasonic a Blu-ray technológia mellett
Panasonic Blu-ray
Blu-Ray meghajtó a notebookban
A Blu-ray formátumot is támogatja az új Nero 7
Mindkét kéklézeres DVD formátumot ...
HD-DVD vagy Blu Ray? Mindkettõ!
Csak papíron ígéretesebb a Blu-ray?
Intel és a Microsoft a Bluray helyett a HD DVD-t ...
Blu-ray és HD-DVD egyszerre
HD-DVD/Blu-ray kombómeghajtót fejleszt ...
Egyelõre nem lesz egységes ...
A Sony is kiteregetett
A Sony bemutatta következõ generációs...
Az Apple is a Blu-ray mellett foglal állást
Blu-Ray DVD-kombó a JVC-tõl
A Disney támogatni fogja a Blu-Ray szabványt
Érkeznek a környezetbarát Blu-ray adattárolók
Itt az elsõ Matsushita Blu-ray DVD-író
A TDK is a Blu-ray alapítók között
A Dell és a HP a Blu-Ray-t támogatja
A Toshiba növelte kék lézerének teljesítményét
Sony: hajrá Blu-ray!
Sony
Blu-ray videorekordert mutatott be a Sony
Megszületett a Blu-ray Disc
Panasonic, Hitachi, LG Electronics, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony Thomson
A gyártók elfogadták az új DVD szabványt
szabvány
Európában a Blu-ray vezet
Európa egymillió